Dr. Pim Huijnen

Pim Huijnen was van 2004 tot 2013 redacteur van Duitslandweb. Hij studeerde geschiedenis, promoveerde in 2011 op een proefschrift getiteld De belofte van vitamines, voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945. Sinds september 2013 werkt hij als postdoc aan de Universiteit Utrecht binnen het project Digital Humanities Approaches to Reference Cultures: The Emergence of the United States in Public Discourse in the Netherlands, 1890-1990 (Translantis).

Groene opmars dankzij kernenergie

Achtergrond - 30 september 2010 - Auteur: Pim Huijnen Groene opmars dankzij kernenergie
De Groenen boeken met meer dan 20 procent in de peilingen hun grootste succes ooit – met dank aan het kernenergiebeleid van de bondsregering. Terwijl de partij zelf zich al opmaakt voor regeringsdeelname, roept het groene succes daarbuiten ook scepsis op.

Lees meer

De Lezing: Geschiedenis waar we zelf bij waren

Achtergrond - 15 juni 2010 - Auteur: Pim Huijnen De Lezing: Geschiedenis waar we zelf bij waren
Eén van de vele onvertaalbare woorden die het Duits rijk is: Zeitgeschichte. De term is onlosmakelijk verbonden met de Duitse geschiedenis. Dat legt de toonaangevende Duitse historicus Norbert Frei uit, die op 21 juni in Amsterdam spreekt over ‘de uitvinding van de Zeitgeschichte’. 

Lees meer

Een dissonant in de Duits-Poolse betrekkingen

Achtergrond - 26 februari 2009 - Auteur: Pim Huijnen
(26 februari 2009) Duitsland en Polen hebben in 2009 samen veel te herdenken. Het roemruchte jaar 1989 bijvoorbeeld. Maar ook het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939. Aan het begin van dit herinneringsjaar is de eerste ruzie al ontstaan: hoe de Duitse verdrevenen te herdenken?

Lees meer

Portret Schäuble: 'Het is zoals het is'

Achtergrond - 11 september 2007 - Auteur: Pim Huijnen
(11 september 2007) Minister Wolfgang Schäuble van Binnenlandse Zaken (CDU) is waarschijnlijk de meest omstreden minister in het kabinet van Angela Merkel. Desondanks lijkt zijn positie nooit in gevaar. Portret van een politiek zwaargewicht.

Lees meer

Sloterdijk roept bij Bolkestein vooral vragen op

Achtergrond - 17 maart 2006 - Auteur: Pim Huijnen
(17 maart 2006) Hoe relevant is Peter Sloterdijk? In debat met de beroemde Duitse filosoof laat politicus in ruste Frits Bolkestein zichzelf gedurende de hele avond door deze vraag leiden. Na de bijeenkomst, afgelopen maandag in Felix Meritis, zijn Bolkesteins vraagtekens nog altijd niet verdwenen. Integendeel.

Lees meer

'Een echte señor'

Achtergrond - 30 november 2005 - Auteurs: Marja Verburg, Pim Huijnen
(30 november 2005) Het was een zeer geslaagd charmeoffensief van Franz Beckenbauer. Gisteren heette hij Nederland welkom bij het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland onder het motto ‘Die Welt zu Gast bei Freunden’ - 'De wereld welkom bij vrienden'. Beckenbauer, president van het organisatiecomité van het WK, bezoekt op deze manier de komende weken alle 31 deelnemende landen. Een erg goed idee: iedereen was vol lof over Beckenbauer en "de perfecte organisatie van de Duitsers".

Lees meer

Grens open voor politie

Achtergrond - 3 maart 2005 - Auteur: Pim Huijnen
(2 maart 2005) Met de tekening van het verdrag voor politiesamenwerking tussen Nederland en Duitsland gisteren in Enschede, is een principiële stap gezet. De overeenkomst bevestigt de bevoegdheden voor Nederlandse en Duitse politiemensen op elkaars grondgebied. Een logische zet in een steeds verder integrerend Europa. Hoofdcommissaris van politie Twente Piet Deelman in een interview voorafgaand aan de ondertekening: “We zijn echt toe aan dit verdrag.”

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger