Hidde van der Wall

De Siegessäule

Achtergrond - 24 mei 2011 - Auteur: Hidde van der Wall De Siegessäule
(28-7-2008, update mei 2011) Berlijns bloeiende homoscene heeft haar als symbool omarmd, voor sommige politici staat ze nog steeds voor het oude, militaristische en onverdraagzame Duitsland en menig Berlijner viert er gewoon graag Oud en Nieuw: Goldelse, de Siegessäule midden in Berlijn, is na een uitgebreide renovatie weer open voor het publiek.
Lees meer

Het Brecht-Haus

Achtergrond - 21 februari 2008 - Auteur: Hidde van der Wall
(21 februari 2008) De laatste drie jaar van zijn leven woonde en werkte Bertolt Brecht samen met zijn echtgenote Helene Weigel in Berlijn-Mitte. Hun huis in de Chausseestraße is nu een gedenkplaats ter ere van de geniale schrijver en de grote actrice.
Lees meer

Het AEG-complex

Achtergrond - 11 februari 2008 - Auteur: Hidde van der Wall
Tussen Brunnenstraße, Gustav-Meyer-Allee, Hussitenstraße en Voltastraße strekt zich een reusachtig fabrieksterrein uit. Tot 1983 was hier het elektronicaconcern AEG gevestigd. De fabrieksgebouwen herinneren aan de industriële grootmacht die Berlijn ooit was.
Lees meer

Het Kaufhaus des Westens

Achtergrond - 24 januari 2008 - Auteur: Hidde van der Wall
Het Kaufhaus des Westens in de Tauentzienstraße is al meer dan honderd jaar synoniem aan exclusiviteit en alles wat de consumptiemaatschappij aantrekkelijk maakt. Zelfs in communistisch Oost-Berlijn was het een begrip.
Lees meer

Het nationale monument op de Kreuzberg

Achtergrond - 27 december 2007 - Auteur: Hidde van der Wall
Op de top van de Kreuzberg staat een monument dat herinnert aan de bevrijdingsoorlogen tegen het Napoleontische Frankrijk. Een vroege getuige van het Duitse nationalisme en de negentiende-eeuwse Pruisische herinneringsarchitectuur.
Lees meer

De Stasigevangenis Hohenschönhausen

Achtergrond - 22 oktober 2007 - Auteur: Hidde van der Wall
Decennia lang wist niemand waar 40 duizend DDR-dissidenten verbleven nadat ze waren verdwenen. Nu is het terrein van de voormalige Stasigevangenis Hohenschönhausen een drukbezochte gedenkplaats.
Lees meer

De Nollendorfplatz

Achtergrond - 4 september 2007 - Auteur: Hidde van der Wall
Het centrum van de Berlijnse homoscene is de Nollendorfplatz. Op het plein en in de straten daaromheen bevindt zich een ongeëvenaarde concentratie homocafés, -discotheken en -winkels, met voor elk wat wils: van ruige fetisjclubs tot chique grand cafés. De homocultuur in deze buurt heeft een lange, bewogen geschiedenis.
Lees meer

De Fernsehturm

Achtergrond - 21 augustus 2007 - Auteur: Hidde van der Wall
De Fernsehturm is het gezicht van het nieuwe Berlijn. Daarmee vervult de televisietoren dan eindelijk de functie die DDR-leider Walter Ulbricht er ooit voor in gedachten had.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger