Leonie van Nierop

De Karl-Marx-Allee

Achtergrond - 12 november 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
In Oost-Berlijn verrees in de jaren vijftig over een afstand van twee kilometer de meest monumentale straat van het twintigste-eeuwse Duitsland. De Karl-Marx-Allee toont haarfijn hoe de DDR in de beginfase worstelde met haar identiteit.
Lees meer

De Bernauer Straße

Achtergrond - 16 oktober 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
Van de Berlijnse Muur, het symbool van de Koude Oorlog bij uitstek, staan her en der nog stukken overeind. Aan de Bernauer Straße wordt bijna twintig jaar na de Wende opnieuw nagedacht over een moderne omgang met 170 meter gewapend beton.
Lees meer

Het Alexanderplatz

Achtergrond - 17 september 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
Het Alexanderplatz voldoet niet aan het klassieke verwachtingspatroon van een plein. Hier vind je geen beschutting, gezelligheid of vermaak. Noch rust, schaduw of een zitplek. ‘Alex’ is boomloos en het tocht er.
Lees meer

Het Reichsluftfahrtministerium

Achtergrond - 28 augustus 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
Dat het Detlev-Rohwedder-Haus in Berlijn tegenwoordig het ministerie van Financiën herbergt, mag een wonder heten. In de jaren dertig opgericht als ministerie van Rijksluchtvaart functioneerde het gebouw tot 1945 als machtscentrale van nazitopstuk Hermann Göring. Na de oorlog werd hier tussen de puinhopen de DDR gegrondvest. Vier decennia lang werd het gewraakte monument uitgewoond door talloze Oost-Duitse ministeries.
Lees meer

Het Rosa-Luxemburg-Platz

Achtergrond - 15 augustus 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
In de Berliner Republik zijn monumenten doorgaans stof voor een breed maatschappelijk debat. De discussie over een gedenkteken voor Rosa Luxemburg bleef echter een links onderonsje.
Lees meer

Het Invalidenfriedhof

Achtergrond - 1 augustus 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
In Berlijn struikel je over de monumenten die, voorzien van tekst en uitleg, verwijzen naar duistere perioden uit de Duitse geschiedenis. Maar niet overal zwaait het wijzende vingertje. Het Invalidenfriedhof heeft geen bordjes.  
Lees meer

Gedenkplaats Friedrichsfelde

Achtergrond - 1 augustus 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
De SPD organiseert jaarlijks een grote demonstratie. In de roodbonte stoet lopen oude mannen met bontmutsen die zachtjes ‘de Internationale’ neuriën, jongeren dragen foto’s van Mao en Stalin. De tocht voert over de Karl-Marx-Allee naar de socialistische gedenkplaats op het kerkhof Friedrichsfelde.
Lees meer

Günter Wallraff: weigeraar van nature

Achtergrond - 23 februari 2007 - Auteur: Leonie van Nierop
(23 februari 2007) “In Nederland is een goede Duitse schrijver altijd een dode Duitser schrijver” De 64-jarige Günter Wallraff, wereldberoemd vanwege zijn markante researchmethoden, is zijn scherpte nog niet verloren. Gisteravond sprak hij in Amsterdam over schizofrenie en sociale wantoestanden.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger