CfP, beurzen en ander aanbod voor promovendi/masterstudenten

Aankomende conferenties

De klimaatverandering doet de Duitse en Europese politiek op haar grondvesten schudden. Vrijwel geen enkel aspect van het economisch, buitenlands en binnenlands beleid blijft onaangetast door de snelle achteruitgang van het milieu. Het DIA organiseert vanaf juli 2024 een internationale DAAD-Ringvorlesung om te discussiëren over hoe Umweltpolitik aan te pakken is in een verschuivende internationale orde. We nodigen experts uit van de DAAD-centra (en hun regionale netwerken) om de complexe vertakkingen van klimaatverandering voor Duitsland, Europa en de geglobaliseerde wereld te verkennen. De deadline voor inzendingen is 21 mei 2024. Call for Papers

 

Op 26 april 2024 vindt het Graduiertenkolleg 'Writing history in the Anthropocene' plaats in Amsterdam, met keynote spreker prof. Sandra Mass (Ruhr-Universität Bochum). Tijdens deze workshop onderzoeken we wat het Antropoceen en de huidige milieucrises voor ons betekenen bij het schrijven van geschiedenis. Uitgenodigd zijn gevorderde (R)MA-studenten, promovendi en beginnende onderzoekers. Call for Papers

  

Eerdere Calls for Papers

Op 19 april 2024 vindt het Graduiertenkolleg 'Discourse in the Data. Decoding European Political Communication' plaats in Amsterdam, met keynote spreker prof. Christian Rauh (WZB Berlin Social Science Center). We nodigden gevorderde (R)MA-studenten, promovendi en beginnende onderzoekers uit die zich bezighouden met (crisis)communicatiestrategieën op zowel nationaal als EU-niveau. De deadline voor de Call for Papers was 15 februari.

 

Op 7 februari 2024 vond het Graduiertenkolleg 'Reparation and Restitution in German History and Politics: A Reassessment' plaats in Amsterdam (zie Call for Papers). We moedigden inzendingen aan over elk aspect van Duitse ervaringen met herstel en restitutie, breed gedefinieerd. Prof. Constantin Goschler (Ruhr-Universität Bochum) gaf een keynote en commentaar op de presentaties. 

 

Van 29 juni 2023 tot 3 juli 2023 vond in Italië het 28e Transatlantic Doctoral Seminar in German History plaats. Het seminar was gericht op PhD-studenten die in de laatste fase van hun promotietraject zitten en wiens dissertatie over de geschiedenis van Duitsland of Duits-sprekende gebieden in de 19e en 20e eeuw gaat. Verder waren promovendi welkom die onderzoek doen naar Europese geschiedenis, transnationale of vergelijkende geschiedenis, of in gerelateerde vakgebieden zoals kunstgeschiedenis, rechtsgeschiedenis en wetenschapsgeschiedenis, mits hun onderzoek een sterke Duitse component bevat. Meer informatie is te vinden op de website van het German Historical Institute in Washington.

 

Beurzen voor promovendi en/of masterstudenten

De DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) heeft meerdere beurzen voor een zomercursus, (deel van) een master of onderzoek in Duitsland. Deze beurzen bestaan uit maandbijdrages van 750 - 1.000 euro per maand of een eenmalige bijdrage tot 2.250 euro, verstrekt voor periodes van een paar weken tot 24 maanden. Kijk op de website van de Duitslanddesk voor alle informatie.

 

Het DAAD-Network Mobility Fellowship aan het DAAD Centre for German Studies aan de Hebrew Univerity of Jerusalem biedt de mogelijkheid van een geheel verzorgd verblijf en studie in Jeruzalem. Kandidaten moeten wel gelieerd zijn aan een DAAD-instituut, bijvoorbeeld via de master Duitslandstudies aan de UvA. Behaalde studiepunten tellen mee in het Nederlandse onderwijsprogramma.


Het BMW Center for German and European Studies aan Georgetown University in Washington D.C. heeft een tweejarige master voor studenten die in aanmerking willen komen voor een loopbaan in de diplomatie of een andere aantrekkelijke betrekking bij de overheid of NGO’s, zie the Master of Arts in German and European Studies (MAGES). Wie serieus overweegt deze master te volgen en in aanmerking wil komen voor financiering kan contact opnemen met dr. Hanco Jürgens. Goede studenten kunnen worden voorgedragen voor een Flynn Memorial Scholarship waarmee het collegegeld voor Georgetown University wordt gedekt.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger