Sport:

Sport in de BRD
Jaren vijftig en zestig

Engeland wint het WK '66 na een omstreden doelpunt tegen West-DuitslandHet wereldkampioenschap (WK) voetbal van 1954 in Zwitserland was voor de Bondsrepubliek Duitsland het eerste grote succes op sportgebied. De BRD was vijf jaar eerder opgericht en had tot dusver nauwelijks aansprekende resultaten geboekt, totdat het onverslaanbaar geachte Hongarije in de finale het onderspit moest delven.

In de jaren zestig waren Formule 1 en boksen zeer populaire sporten bij onze oosterburen. Wolfgang Graf Berghe von Trips was voor Ferrari in september 1961 hard op weg naar het wereldkampioenschap autoracen, toen hij bij een ongeluk om het leven kwam. Bokser Gustav 'Bubi' Scholz stal een jaar later de harten van de West-Duitsers met zijn nipte verlies tegen de Amerikaan Harold Johnson.

In 1963 werd de Bundesliga opgericht, de West-Duitse professionele voetbalcompetitie. Drie jaar later dompelde het voetbal de Duitsers in nationale rouw. Op Wembley versloeg het Engelse voetbalteam die Mannschaft, mede door een, volgens velen, onterecht toegekend doelpunt in de finale van het WK van 1966.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger