Sport:

Sport in Duitsland
Inleiding

Duitsland heeft een rijke sportgeschiedenis. Zo is het Duitse voetbalelftal een van de meest succesvolle elftallen ter wereld en staat Duitsland steevast in de top van de Olympische medaillespiegel. In dit naslagwerk vind je een overzicht van de hoogte- en dieptepunten uit de Duitse sportgeschiedenis.

Sport in Duitsland
© Marcello Casal Jr/Agência Brasil/CC
Duitsland wint WK voetbal 2014

Voor de jonge Bondsrepubliek was het wereldkampioenschap (WK) voetbal van 1954 in Zwitserland het eerste grote succes op sportgebied. Ook de latere successen van ‘Die Mannschaft’, de tenniscarrières van Boris Becker en Steffi Graf in de jaren tachtig maar ook de dramatische gijzeling tijdens de Zomerspelen van 1972 springen in het oog.

Ten oosten van het IJzeren Gordijn had sport absolute topprioriteit. Het DDR-regime investeerde er dan ook flink in. De successen van de ‘diplomaten in trainingspak’ waren voor de regering een manier om te laten zien dat het socialisme superieur was aan het westen. De Oost-Duitsers waren bijna onverslaanbaar op de Spelen, maar dit had een duistere reden. De regering dwong sporters ertoe massaal doping te gebruiken, soms met vreselijke gevolgen. 

De Olympische Spelen zijn meerdere keren in Duitsland gehouden: de Winterspelen van 1936 in Garmisch-Partenkirchen, de Zomerspelen van 1936 in Berlijn en de Zomerspelen van 1972 in München. Bijzonderopvallend is de Gesamtdeutsche Mannschaft. Dit was een team dat bestond uit zowel Oost- als West-Duitse sporters en tussen 1956 en 1964 meedeed aan de Olympische Spelen. 

Duitsland is een van de meest succesvolle voetballanden in de geschiedenis van de sport. Die Mannschaft is meerdere malen wereldkampioen en Europees kampioen geworden. Niet alleen de Duitse mannen zijn succesvol op het veld. Het Duitse vrouwenelftal behoort ook tot de besten van Europa.

Duitsland heeft ook enkele ware sporticonen afgeleverd. F1-coureur Michael Schumacher, voetballer Franz Beckenbauer, tennissers Steffi Graf en Boris Becker, schaatsster Anni Friesinger en wielrenner Jan Ullrich, zijn enkele van de grootste sporters die het land ooit heeft voortgebracht.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger