Sport:

Jan Ullrich
Eenmalig Tourwinnaar werd vijf keer tweede

Jan Ullrich uit Rostock won op 23-jarige leeftijd de Tour de France. De wielrenner kon de hoge verwachtingen in de jaren daarna niet helemaal waarmaken. Na een dopingaffaire beëindigde de Duitser zijn carrière.

Jan Ullrich
© Afb.: flickr.com, ReneS
Eenmalig Tourwinnaar Jan Ullrich beëindigde zijn carrière in 2007 na geruchten over dopinggebruik.

Jan Ullrich (1973) begon op tienjarige leeftijd met wielrennen bij Dynamo Rostock. Op zijn twintigste werd Ullrich wereldkampioen amateurs op de weg. In 1995 maakte 'Der Jan' zijn debuut voor Telekom, dat toen nog een zeer kleine ploeg was. Dat veranderde toen in 1996 de Deen Bjarne Riis de Tour de France won en zijn ploeggenoot Ullrich tweede werd.

Een jaar later won Ullrich zelf de Tour en een winnaar leek geboren. Deze belofte heeft de Duitser echter niet weten in te lossen. In de Tour eindigde Ullrich viermaal als tweede achter Pantani en Armstrong. Wél werd hij wereldkampioen tijdrijden en won hij in 2000 op de Olympische Spelen een gouden medaille in Sydney.

Voor Ullrich was 2002 een rampjaar. Langdurig geblesseerd en kilo's te zwaar nam hij zijn toevlucht tot drank en amfetaminen. Door het eerste veroorzaakte hij een aanrijding, vanwege het tweede werd hij voor een half jaar geschorst door de internationale wielerunie UCI. In 2003 maakte Ullrich zijn comeback door als tweede in de Tour de France te eindigen. Vanaf 2004 reed 'Ulli' voor het Duitse T-mobile, de ploeg die als eerste in het ploegenklassement eindigde bij de Tour de France van 2004. In 2005 werd Ullrich derde in de Tour.

Net voor de start van de Tour van 2006 werd Ullrich samen met een teamgenoot door de ploegleiding van Team Mobile geschorst. Beide rijders zouden betrokken zijn geweest bij de dopingpraktijken van de beruchte Spaanse arts Eufemanio Fuentes. Ullrich ontkende iets met de dopingzaak te maken te hebben. In februari 2007 liet de Duitser op een persconferentie weten zijn carrière te beëindigen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger