Sport:

Steffi Graf
Fräulein Vorhand

Steffi Graf uit Mannheim won in haar carrière 107 toernooien, waaronder 22 Grand Slams. Graf leidde de wereldranglijst in totaal 377 weken en werd daarmee de succesvolste tennisspeelster in de geschiedenis.

Steffi Graf
© Hhst, CC BY-SA 3.0
Steffi Graf in 2000

Het talent van de in 1969 geboren tennister werd al op vroege leeftijd opgemerkt. Toen Steffi negen jaar was, gaf vader Peter Graf zijn baan op om zijn dochter fulltime te coachen. In 1982 tenniste Graf al in het profcircuit, als één na jongste debutante ooit. Ze eindigde dat jaar op de wereldranglijst als 124ste.

Na talloze toernooioverwinningen, waaronder Roland Garros, zegevierde Graf in 1988 voor het eerst op Wimbledon. Datzelfde jaar won de Duitse alle vier de Grand Slam-toernooien. Tot op de dag van vandaag heeft nog niemand anders deze 'Golden Slam' behaald. 

Graf domineerde daarna jarenlang het vrouwentennis. Maar liefst zeven keer wist zij het toernooi van Wimbledon te winnen, een record. Wegens haar sterke forehand kreeg Graf de bijnaam 'Fräulein Vorhand'. Dieptepunt in de carrière van de Duitse was ongetwijfeld de aanslag van een psychisch gestoorde fan op Grafs grootste concurrente Monica Seles, in 1993.

In 1999 werd Graf in de categorie balsporten tot 'sportvrouw van de eeuw' gekozen. Datzelfde jaar trok ze zich terug uit de tennissport. In 2001 trouwde Graf met de Amerikaanse tennisser Andre Agassi en kreeg met hem twee kinderen. Het gezin leeft in de Verenigde Staten. Graf zet zich veelvuldig in voor goede doelen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger