Sport:

Anni Friesinger
Populair in Nederland

Een van Duitslands succesvolste schaatssters aller tijden is Anni Friesinger. De Zuid-Duitse schreef in haar carrière vele titels op haar naam en maakte zich ook in Nederland razend populair.

Anni Friesinger
© Sk@te, CC BY-SA 3.0
Anni Friesinger in 2007

Met een schaatsende vader, moeder, zusje en broer komt Anni Friesinger (1977) uit een echte schaatsfamilie. Van het gezin Friesinger was Anni veruit het succesvolst. Op negentienjarige leeftijd werd ze wereldkampioen junioren, twee jaar later gevolgd door de wereldtitel op de 1500 meter. 2000 was het jaar van haar doorbraak met de Europese titel als belangrijkste resultaat.

De goedlachse Friesinger maakte op de Nederlandse televisiekijker vooral indruk door tijdens interviews te antwoorden in het Nederlands. De taal leerde zij tijdens haar relatie met de Nederlandse oud-schaatser Ids Postma, met wie ze in 2009 trouwde.

Friesinger stond bekend als echte allroundster: zowel op de sprintafstanden als op de langere afstanden kon ze uit de voeten. De Zuid-Duitse won in haar carrière tientallen prijzen, waaronder drie gouden olympische medailles. Met goud op het WK sprint in het Vikingskipet in Hamar in 2007 schaarde Friesinger zich in een illuster rijtje. Slechts twee andere schaatsters wisten op de Olympische Spelen, het WK Allround en het WK sprint goud te winnen. Vanaf het seizoen 2008/2009 kreeg Friesinger last van een slepende knieblessure.

Op de Olympische Spelen in 2010 in Canada werd Friesinger opnieuw door deze knieblessure gehinderd en stelde zij teleur. Op de ploegenachtervolging kon de Zuid-Duitse haar teamgenoten niet bijhouden, maar door met een buikschuiver over de finish te roetsjen won Duitsland toch de wedstrijd. Nadat bij een knieoperatie bleek dat ze schade aan haar kraakbeen had opgelopen, maakte Friesinger enkele maanden later bekend te stoppen met schaatsen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger