Sport:

1956-1964: Gesamtdeutsche Mannschaft
BRD en DDR gezamenlijk naar de Olympische Spelen

Ondanks de Duitse deling tijdens de Koude Oorlog nam acht jaar lang een gezamenlijke Duitse ploeg deel aan de Olympische Spelen: van 1956 tot en met 1964.

1956-1964: Gesamtdeutsche Mannschaft
© Wikimedia Commons

Duitsland mocht bij de eerste Olympische Spelen na de Tweede Wereldoorlog in 1948 in Londen niet meedoen. Dat had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten op aandringen van geallieerde zijde: de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk. In 1949 werd Duitsland opgedeeld: in West-Duitsland ontstond de BRD, in het Oosten de DDR.

Beethovens negende symfonie

Beide nieuwe staten wilden graag deelnemen aan de Olympische Spelen en richtten daarom afzonderlijk van elkaar een eigen Nationaal Olympisch Comité op. De BRD deed dat in 1949, de DDR in 1951. In dat laatste jaar besloot het IOC tot toelating van het West-Duitse Olympisch Comité. De BRD was daarom bij de Spelen van 1952 in Helsinki. Het comité van de DDR werd pas in 1955 toegelaten, maar alleen onder de voorwaarde dat beide Duitslanden samen in één team deelnamen aan de Spelen van 1956 in Melbourne. De DDR stemde in met die voorwaarde. Zij hoopte dat deelname aan de Olympische Spelen het internationale isolement kon doorbreken. De DDR werd in die jaren door veel landen nog niet officieel erkend.

De deelname van de eerste Gesamtdeutsche Mannschaft verliep soepel: de BRD en DDR konden op sportief vlak samenwerken. In 1959 ontstond voor het eerst strijd over het gemeenschappelijke team. In dat jaar kreeg de DDR een eigen staatsvlag en ontstond er onenigheid over onder welke vlag het team naar de komende Spelen moest gaan. Een compromis volgde: een zwart-rood-gele vlag met vijf witte olympische ringen. Ook het volkslied was een compromis: tijdens het uitreiken van de medailles werd ‘Ode an die Freude’ uit Beethovens negende symfonie gespeeld.

Bouw van de Muur

Met de bouw van de Muur in 1961 nam de spanning tussen West- en Oost-Duitsland toe. De twee landen groeiden uit elkaar en de samenwerking, ook in de sport, verliep steeds moeizamer. Het was de vraag of de twee landen nog wel in één team konden deelnemen aan de Spelen. Uiteindelijk wist het IOC de twee landen in 1964 voor de Spelen in Tokio nog een laatste keer samen te brengen.

Een jaar later, in 1965, werd de DDR als afzonderlijk lid van het IOC geaccepteerd en mocht het voortaan met een eigen ploeg deelnemen aan de Olympische Spelen. Op de Winterspelen van 1968 in Grenoble en de Zomerspelen in Mexico-Stad waren voor het eerst officieel twee Duitse ploegen aanwezig. Beide ploegen speelden nog wel onder de gemeenschappelijke vlag en met het gedeelde ‘volkslied’. Pas bij de volgende Spelen in 1972 in Japan (Winterspelen) en München (Zomerspelen) waren de twee ploegen echt van elkaar gescheiden, met ieder een eigen vlag en volkslied.

In 1992, na de hereniging van Duitsland, nam er weer één Duitse ploeg deel aan de Olympische Spelen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger