Sport:

Het Duitse elftal
Succesvol en omstreden

De bekende Engelse voetballer Gary Lineker zei eens: “Voetbal is een spel voor 22 mensen die achter een bal aan rennen en aan het eind wint Duitsland altijd". ‘Die Mannschaft’ bevindt zich eigenlijk bijna structureel in de top van het mondiale voetbal.

Het wereldkampioenschap voetbal van 1954 in Zwitserland was voor de Bondsrepubliek Duitsland het eerste grote sportieve succes. De BRD was vijf jaar eerder opgericht en had tot dusver nauwelijks aansprekende sportresultaten geboekt, totdat het onverslaanbaar geachte Hongarije in de finale het onderspit moest delven. De wedstrijd gaat sindsdien door het leven als 'het wonder van Bern'.

In de jaren zeventig was het West-Duitse voetbalelftal zeer succesvol. Het nationale elftal werd Europees kampioen in 1972 en klopte Oranje in de finale van het WK '74 in München. In 1980 was Duitsland opnieuw de beste van Europa.

In 1990 schreef het Duitse elftal, vlak voor de vereniging van Oost- en West-Duitsland, voor de derde keer het wereldkampioenschap op haar naam. Het won in de finale van Argentinië met 1:0, een doelpunt uit een penalty vlak voor het eindsignaal. Tijdens het toernooi maakte de latere bondscoach Rudi Völler zich in Nederland zeer impopulair door zijn ruzie met Frank Rijkaard. Laatstgenoemde spuugde Völler tot twee keer toe in zijn haren. Beide spelers werden van het veld gestuurd.

Zes jaar later werd ‘Die Mannschaft’ Europees kampioen in het Wembleystadion in Engeland.

In 2006 organiseerde Duitsland voor de tweede keer het WK Voetbal. De organisatie van het toernooi was een groot succes. Het Duitse team reikte tot de halve finale, maar werd daarin na verlenging uitgeschakeld door de latere kampioen Italië.

In 2014 werd Duitsland wederom wereldkampioen onder leiding van bondscoach Joachim Löw. Mario Götze besliste de finale tegen Argentinië door te scoren in de verlenging. Onvergetelijk blijft de 7-1 overwinning op gastland Brazilië in de halve finale.

Vrouwenvoetbal

Niet alleen bij de mannen is Duitsland succesvol, ook de Duitse vrouwen behoren op ieder toernooi tot de favorieten. Duitsland heeft het meest succesvolle nationale vrouwenelftal van Europa.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger