Sport:

Bundesliga
Bier, sfeer en spanning tot het eind

De hoogste Duitse voetbalcompetitie is de Bundesliga. Achttien clubs strijden tegen elkaar om zich de beste van Duitsland te mogen noemen. De Bundesliga staat bekend om de goede sfeer op de tribunes, de grote en comfortabele stadions en de spanning tot de laatste speeldag.

Bundesliga
© Afb.: flickr.com, probek
De hypermoderne Allianz Arena is het stadion van zowel Bayern München als van 1860 München.

 Veruit de succesvolste club van Duitsland is Bayern München. De Zuid-Duitsers waren 21 keer de beste sinds de invoering van de Bundesliga in 1963. Andere grote clubs zijn Schalke 04, Werder Bremen, Borussia Dortmund en HSV. De wedstrijden tussen Schalke en Borussia Dortmund, de zogenaamde Kohlenpottderby, zijn voor beide clubs de belangrijkste van het jaar.

Nederlandse voetballers die in 2010 in de Bundesliga speelden, waren onder meer Arjen Robben, Joris Mathijsen en Mark van Bommel. In het verleden waren onder meer Jan Wouters, Youri Mulder en Rafael van der Vaart voor een Duitse club actief. In 2009 werd Louis van Gaal door Bayern München aangetrokken om voor een nieuw glorietijdperk te zorgen. In het eerste seizoen onder de Nederlandse trainer werd Bayern kampioen en bekerwinnaar van Duitsland.

Oprichting van de Bundesliga

De Duitse competitie bestond lange tijd uit een aantal regionale afdelingen. De winnaars van deze afdelingen speelden vervolgens tegen elkaar om de landelijke titel. Vanaf de oprichting van de Bundesliga in het seizoen 1963/1964 waren alle grote West-Duitse clubs in dezelfde competitie actief.

 De jaren zeventig stonden in het teken van de strijd tussen Bayern München en Borussia Mönchengladbach. Tussen 1969 en 1977 werd elk jaar één van beide clubs kampioen. In 1974 was Bayern de eerste Duitse club die de Europacup I wist te winnen. Dat lukte de Zuid-Duitsers ook in 1975, 1976 en 2001.

In de jaren tachtig waren HSV en Werder Bremen geduchte concurrenten van Bayern München. Coach van Bremen was Otto Rehhagel, die zijn club tussen 1981 en 1995 naar twee kampioenschappen leidde. Toch was weer Bayern het succesvolst: de club werd in de jaren tachtig zes keer kampioen.

DDR

De DDR had tussen 1950 en 1990 haar eigen competitie, die vanaf 1963 de DDR-Oberliga heette. Veel clubs werden per bedrijfstak opgericht. Ze kregen namen als BSG Chemie Leipzig en SC Motor Jena. Grote clubs waren Dynamo Dresden en Dynamo Berlin. Het succes van het laatstgenoemde team was geen toeval. Voorzitter van de club was Stasi-minister Erich Mielke, die regelmatig wedstrijden manipuleerde. Tussen 1979 en 1988 werd zijn club tien keer achter elkaar kampioen.

Politiek en voetbal waren in de DDR ook op andere manieren verbonden. Zo werden stadions naar politici vernoemd en moesten voetballers politiek stelling nemen. Internationaal succes voor de DDR was er in 1974 met de winst van de Europa Cup II van 1. FC Magdeburg. In datzelfde jaar won het nationale team van de DDR op het WK met 1-0 van West-Duitsland. Grote prestaties boekte het DDR-elftal verder niet. In 1990 werden zowel de DDR-Oberliga als het nationale team opgeheven. Twee clubs uit de DDR-competitie kwamen vanaf 1991 in de Bundesliga van het verenigde Duitsland uit. Inmiddels is geen oud-DDR-club meer in de hoogste competitie actief.

Commercie

 De jaren negentig stonden in het teken van een toenemende commercialisering van het voetbal. Steeds meer wedstrijden werden op tv uitgezonden. Niet langer was Bayern München de te kloppen ploeg. Onder meer Borussia Dortmund en Kaiserslautern werden kampioen.

In 2005 schrikte een omkoopschandaal het Duitse voetbal op. Scheidsrechter Robert Hoyzer bekende dat hij werd omgekocht door een goksyndicaat. Het ging daarbij niet om Bundesligawedstrijden, maar wel om onder meer een bekerwedstrijd van HSV. Hoyzer werd geschorst door de voetbalbond en kreeg een gevangenisstraf. Volgens Hoyzer was hij niet de enige scheids die wedstrijden manipuleerde. Een omvangrijk onderzoek bracht het Duitse voetbal ernstig in verlegenheid.

De laatste jaren deden zich geen nieuwe schandalen voor. De Bundesliga wordt ook in het buitenland geroemd om de spanning en om het relatief weinige voetbalgeweld rondom wedstrijden.

 Afbeelding 2: de kampioensschaal. (flickr.com, probek)
Afbeelding 3: fans van Werder Bremen (flickr.com, funky1optie)


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger