Lezing: Zeitgeschichte als Aufarbeitung
Lezingencyclus Zeithistorische Perspektiven

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 15 november 2010 om 17:00 uur
Locatie: UvA PC Hoofthuis, kamer 104, Spuistraat 134, Amsterdam 
Informatie: Borrel na afloop
Toegang: gratis
Lezing: Zeitgeschichte als Aufarbeitung
© DIA

In het kader van de lezingencyclus Zeithistorische Perspektiven vindt de openbare lezing 'Zeitgeschichte als Aufarbeitung. Der Fall DDR' plaats. De lezing wordt gehouden door prof. Martin Sabrow (Potsdam/Berlijn).

De erfenis van het verdwenen Oost-Duitsland vormt tot op heden een grote uitdaging voor de uitgebreide Bondsrepubliek. Over werkloosheid en Aufbau Ost, Stasi en Ostalgie, films en monumenten rijgen de controversen zich aaneen. Twintig jaar na de Duitse eenwording is het allerminst rustig geworden.

Ook voor de historicus vormt dit emotioneel beladen veld een uitdaging. De concurrentie van ooggetuigen, schrijvers en audiovisuele media is enorm. Waar ligt hier de taak van de geschiedschrijver? Hoe verhoudt hij zich tot de vele politieke controverses over het DDR-verleden? Ontstaat er soms een nieuw soort ‘public history’? Hoe is de Oost-Duitse geschiedenis sinds 1990 academisch geschreven? Aan de hand van twintig jaar DDR-verwerking zal de bekende historicus Martin Sabrow (Berlijn/Potsdam) de veranderende status van de professionele Zeitgeschichte reflecteren.

Martin Sabrow is professor voor „neueste Geschichte und Zeitgeschichte“ aan de Humboldt-Universität in Berlijn en directeur van het Zentrum für Zeithistorische Forschung in Postdam. Onder de titel “Die Zeit der Zeitgeschichte” sprak hij onlangs in Berlijn zijn oratie uit. Sabrow publiceerde o.a. Erinnerungsorte der DDR (München, 2009) en Wohin treibt die DDR-Geschichte? (Göttingen, 2007)

De reeks 'Zeithistorische Perspektiven' is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa.

De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.

'Zeithistorische Perspektiven' is een initiatief van de volgende partners:
Goethe-Institut Amsterdam
Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Duitsland Instituut Amsterdam
Genootschap Nederland-Duitsland
Universiteit van Amsterdam

De volgende lezing in de reeks vindt plaats op 13 december.

 

 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger