(Theater-)lezing | Mensen, apen, onrecht
een theatrale lezing van Joods-Duits toneel in negentiende-eeuws Berlijn

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 21 februari 2023 om 15:00 uur tot 18:00 uur
Locatie: Spui25, Spui 25-27, Amsterdam / Online (via livestream)
Informatie: Voertalen: Duits, Engels
Toegang: Gratis; aanmelden via de website van SPUI25: https://spui25.nl/programma/mensen-apen-onrecht/make_reservation
(Theater-)lezing | Mensen, apen, onrecht
© Ludwig Robert. Sammlung Varnhagen, Public domain, via Wikimedia Commons

Op 21 februari reizen wij in SPUI25 terug in de tijd, naar het joodse Berlijn van de negentiende eeuw. Welke rol speelde het toneel in de joods-burgerlijke cultuur van toen? Een themamiddag met theatrale lezing en bijdragen van Ezra Engelsberg (DIA) en Deborah Hertz (University of California).

Ludwig Robert schreef in 1824 een toneelstuk over een baviaan die symbool staat voor de behandeling van Duitse joden in zijn tijd. Het stuk laat goed zien wat de rol van theater was in joods-burgerlijke cultuur in Berlijn. Toneelstukken werden vaak in huiselijke kring voorgelezen. Dit stuk, vol humor, was een reactie op een tragedie van Michael Beer waarin een Indiase paria eenzelfde rol vertolkte als de baviaan. In deze lezing van de ongepubliceerde parodie performen we history om de Berlijnse literaire salon te herbeleven. 

Voorafgaand aan het stuk houdt Ezra Engelsberg, promovendus bij het DIA, een inleiding.

Aansluitend geeft Deborah Hertz, hoogleraar voor Modern Jewish Studies aan de University of California (San Diego), een commentaar over Secret Secrets and Open Secrets in the Life of the Playwright Ludwig Robert (1778-1832).

De bijeenkomst eindigt met een discussie.

English Event text

 

Over de sprekers: 

Deborah Hertz is hoogleraar voor Modern Jewish Studies aan de University of California/San Diego. De historica is gespecialiseerd in moderne Duitse geschiedenis, moderne Joodse geschiedenis en moderne Europese vrouwengeschiedenis. Haar huidige onderzoek richt zich op de geschiedenis van radicale Joodse vrouwen. 

Ezra Engelsberg doet onderzoek naar identiteiten in joods-Duits theater tussen 1800 en 1871. Hij rondde aan de UvA de onderzoeksmaster Geschiedenis en de master Midden-Oostenstudies af, waarbij hij zich richtte op kentheoretische problemen bij historische representatie respectievelijk negentiende-eeuwse literaire geschiedschrijving in de Duitse taal.

Aanmelden

I.s.m. Menasseh ben Israel Instituut en Huizinga Instituut 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger