Heinz Bude: Die Ausgeschlossenen
Lezing i.h.k.v. 'Grenzkonflikte der Demokratie'

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 16 april 2009
Locatie: Universiteit Leiden, Campus Den Haag
Informatie: 5 euro, met korting 3 euro
Toegang: 5 euro, met korting 3 euro

Lezing i.h.k.v. 'Grenzkonflikte der Demokratie'Afb: amazon.de

Die Ausgeschlossenen. Das Ende vom Traum einer gerechten Gesellschaft

In de snel veranderende wereld van vandaag worden ook normale burgers door uitsluiting bedreigd. Wie niet flexibel op nieuwe ontwikkelingen kan reageren, verliest zijn sociale positie. Dit lot blijft niet langer beperkt tot klassieke randgroepen zoals illegalen, daklozen of verslaafden. Volgens de Duitse socioloog Heinz Bude hebben tegenwoordig ook laaggeschoolde jongeren, langdurig werklozen en zelfs alleenstaande ouders hun waarde voor de kenniseconomie verloren.

Het daarmee gepaard gaande gevoel van overbodigheid vormt ook een bedreiging voor de sociale orde: De rellen en brandende auto’s in de voorsteden van Parijs, het toenemend extreemrechtse geweld in het Oosten van Duitsland en de problemen met ‘hangjongeren’ in Nederlandse steden spreken voor zich. De hoge investeringen in onderwijs en integratie kunnen deze kansarme jongeren nauwelijks nog bereiken. Ze accepteren de spelregels van onze samenlevingen niet langer. Maar zijn die spelregels wel eerlijk?

In zijn controversiële boek 'Die Ausgeschlossenen. Das Ende vom Traum einer gerechten Gesellschaft' beschrijft Heinz Bude welke maatschappelijke mechanismen en structuren sociale uitsluiting bevorderen. Verder verklaart hij de weigering onder ‘uitgeslotenen’ om nog langer met de staat samen te werken. De gevoeligheid voor deze thematiek is in Duitsland erg groot door de hoge jeugdwerkloosheid in Oost-Duitsland. Budes studie is daarom opgenomen in het programma van de Bundeszentrale für Politische Bildung.

De lezingenreeks 'Grenzkonflikte der Demokratie' is een samenwerking van:

Centrum voor Taal en Identiteit, Universiteit Leiden

Duitsland Instituut Amsterdam

Goethe-Institut Amsterdam

Klik hier voor de flyer.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger