Lezing | Wie is bang voor Franz Kafka?
Constructies uit theater, literatuur en media: een inleiding in het werk van Kafka

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 15 mei 2024 om 19:30 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie:

Voertaal: Duits. Aanmelden

Toegang: Gratis
Lezing | Wie is bang voor Franz Kafka?
© Public Domain / Wikimedia Commons

Literatuurwetenschapper Achim Küpper geeft aan de hand van het verhaal Voor de wet een algemene introductie op het werk van Franz Kafka. Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van de auteur laat Küpper zien hoe tijdloos actueel het werk van Kafka is. Op 15 mei 2024 in het Goethe-Institut Amsterdam.

De lezing biedt aan de hand van het verhaal Voor de wet (eerste druk 1915) een algemene introductie tot het werk van Franz Kafka en richt zich met name op het element van de ingang in de tekst, dat wil zeggen de poort die bewaakt wordt door de deurwachter. De situatie van de man voor de wet lijkt op die van veel lezers die geen toegang kunnen krijgen tot het raadselachtige verhaal. Daarentegen belooft de lezing op zijn minst enige verheldering over de tekst.

Een exemplarische analyse van dit centrale verhaal moet aantonen dat het is samengesteld uit verschillende elementen van theater, literatuur en media, en dat het dus niet alleen een gebouw beschrijft (de poort voor de wet), maar zelf een soort bouwwerk is, een constructie van verschillende tekstuele elementen.

Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van de auteur wil de lezing aantonen hoe tijdloos actueel het werk van Kafka is en waarom het nog steeds de moeite waard is om ermee bezig te zijn.

De lezing presenteert resultaten van een ongeveer tien jaar durende studie van Kafka, die dit najaar ook in boekvorm zal verschijnen (Franz Kafka. Schrift und Medialität. München: Edition Text + Kritik 2024).

Een bijeenkomst van het Goethe-Institut Amsterdam en het DIA. 

 

Over de spreker

Achim Küpper, PD Dr., geboren in 1980, promoveerde in 2008 en habiliteerde zich in 2020. Momenteel is hij verantwoordelijk voor het Berlin University Alliance-module 'Literatuur en media in het licht van maatschappelijke uitdagingen: globalisering, digitalisering, ecologie' en is hij privaatdocent voor Nieuwere Duitse Literatuur aan de Freie Universität Berlin. Zijn publicaties omvatten literatuur van de 18e tot de 21e eeuw, evenals theorie, geschiedenis en esthetiek van de mediakunst.

Aanmelden


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger