Neue Leipziger Schule
Tentoonstelling

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 4 oktober 2008
Locatie: Cobra Museum Amstelveen
Informatie: € 9,50/ € 5,- met korting (jongeren t/m 18 jaar, studenten, CJP, Stadspas)
Toegang: € 9,50/ € 5,- met korting (jongeren t/m 18 jaar, studenten, CJP, Stadspas)

TentoonstellingAfbeelding: Cobra Museum

Surrealistisch en dramatisch

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst brengt als eerste Nederlandse museum een prachtig overzicht van één van de meest opzienbarende schildersgroepen van dit moment, de Neue Leipziger Schule. Grote smaakmakers op de tentoonstelling zijn Neo Rauch en Matthias Weischer die met hun frisse figuratieve schilderijen inmiddels zijn doorgedrongen tot de grote mondiale musea.

Het fundament voor de Neue Leipziger Schule werd gelegd door kunstenaars die in de DDR tijd aan de Leipziger Akademie een ouderwets gedegen schilderopleiding kregen en in hun werk de uiterste grenzen opzochten van het opgelegde systeem. De jongere generatie ontwikkelde uit de traditionele realistische schilderkunst van hun leermeesters een nieuwe vormentaal, die momenteel internationaal opzien baart. 

De werken zijn voornamelijk op groot formaat uitgevoerd en zeer kleurrijk. Thematisch is er een opvallende voorkeur voor het gebruik van verhalen, surrealistisch dan wel dramatisch. Ze zijn te zien als echo’s van de sociaal-realistische schilderkunst die lange tijd het beeld van de DDR heeft bepaald, maar dan zonder de moralistische thematiek. Opvallend is verder het veelvuldige gebruik van architectuur in de kunst, als dramatische verwijzing naar het verleden, maar soms ook als ironische toets vanuit het heden.

Afbeelding: Cobra Museum

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger