Lezing: Keizer Wilhelm II schuldig aan oorlogsmisdaden?
Hans Andriessen over keizer Wilhelm II en WO I

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 30 augustus 2014 om 14:00 uur
Locatie: Huis Doorn, Langbroekerweg 10 Doorn
Informatie: Aansluitend vindt een rondleiding plaats door Huis Doorn. Borrel na afloop in de Orangerie.
Toegang: gratis

In het verdrag van Versailles werd de Duitse keizer Wilhelm II in vijf aanklachten door de geallieerden schuldig bevonden aan het beginnen van een agressieve oorlog en bedreven oorlogsmisdaden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog is een onderzoek gedaan naar de houdbaarheid van de aanklachten. Was de keizer inderdaad schuldig aan het hem ten laste gelegde? Aan de hand van een requisitoir en een zeer gedocumenteerd pleidooi hebben drie Nederlandse rechters uiteindelijk vonnis geveld met verrassende conclusies. Hans Andriessen gaat in zijn lezing in op de figuur van de keizer, de demonisering van hem door de geallieerde propaganda, de aanklachten, het requisitoir en de verdediging tegen de aanklachten.

Hans Andriessen (1937) is een groot kenner van de Eerste Wereldoorlog en publicist, gespecialiseerd in de oorzaken, de schuldvraag en het einde van de Eerste Wereldoorlog. Zijn boek 'De Eerste Wereldoorlog' haalde een oplage van meer dan 450.000 exemplaren en werd in dertien talen uitgegeven. Hans Andriessen is oprichter van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (S.S.E.W.) en was redacteur van de serie 'De Grote Oorlog, Kroniek 1914-1918'. 

De lezing wordt georganiseerd door Genootschap Nederland Duitsland (GNLD). Het GNLD werd 60 jaar geleden opgericht met het doel de culturele betrekkingen tussen Nederland en Duitsland te bevorderen. Jaarlijks organiseert het Genootschap een twintigtal bijeenkomsten: lezingen, symposia, voordrachten, premières van Duitse films en bezoeken aan tentoonstellingen. Hierbij zijn prominente schrijvers, wetenschappers, juristen, politici en musici te gast.

Meer informatie:
Website Genootschap Nederland Duitsland >> 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger