Fascinatie voor de RAF
Debat over Baader-Meinhof

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 21 februari 2008
Locatie: Goethe Institut Rotterdam
Informatie: Toegang: € 5,-/3,-
Toegang: Toegang: € 5,-/3,-

Debat over Baader-MeinhofAfbeelding: ww.faz.net

Debat met Wim Brands, Menno Wigman en Jacco Pekelder

In de jaren zeventig was West-Europa in de ban van het linkse terrorisme. Vooral de RAF sprak met haar image van intellectualisme en vrijbuiterschap tot de verbeelding, in positieve en negatieve zin. Ook voor Nederlandse jongens als Menno Wigman (1966) en Jacco Pekelder (1967) was er geen ontkomen aan: Baader-Meinhof werd een onvervreemdbaar deel van hun jeugd. Dertig jaar nadien vormt het linkse Duitse terrorisme bovendien een belangrijk thema in hun werk.

De dichter Menno Wigman schrijft momenteel een epos over Bernward Vesper en de Rote Armee Fraktion, Valse tongen, dat binnenkort zal verschijnen. Vesper (1938-1971) was de zoon van de beruchte nazidichter Will Vesper. Op zijn 26ste verloofde hij zich met Gudrun Ensslin en samen raken ze verwikkeld in het studentenprotest van de jaren zestig. Zeven maanden na de geboorte van hun zoon Felix verliet Ensslin Vesper echter voor een nieuwe liefde, Andreas Baader. Met Baader werd zij de drijvende kracht achter de RAF. Wigman poogt in zijn gedicht te begrijpen wat Duitse jongeren als Vesper, Ensslin en Baader tot het politiek activisme en tot terrorisme dreef en welke rol de worsteling van Vesper met het naziverleden van zijn vader daarbij speelde.

Van de historicus Jacco Pekelder verscheen onlangs boek Sympathie voor de RAF. De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980. Hij verhaalt van de schietpartijen tussen Duitse RAF-leden en Nederlandse politieagenten en over de strenge behandeling die hen daarna in gevangenissen en rechtbanken in Nederland ten deel viel. Bovendien vertelt hij uitgebreid en op basis van interviews en archiefonderzoek over de gevoelens van solidariteit die de gevangenschap van RAF-leden in Duitsland en in Nederland zelf onder Nederlanders opwekte. Journalisten, advocaten en artsen van links tot gematigd rechts en linkse activisten maakten zich zorgen over een terugkeer van het fascisme in de Bondsrepubliek en vreesden de komst van een Orwelliaanse controlestaat in de westerse wereld.
De journalist en literator Wim Brands (1959), onder meer presentator van het VPRO-tv-programma Boeken, gaat met Wigman en Pekelder in gesprek over hun werk én over hun fascinatie voor de RAF. Beide auteurs zullen ook enige fragmenten voorlezen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger