'Das Leben der Anderen'
Docentenbijeenkomst

Activiteit van externe partij

Datum: woensdag 3 oktober 2007
Locatie: De Bondsraadzaal in De Burcht / het Vakbondsmuseum
Informatie: € 35,- (incl. onderwijsmateriaal DIA en broodmaaltijd)
Toegang: € 35,- (incl. onderwijsmateriaal DIA en broodmaaltijd)

Docentenbijeenkomst

Bijeenkomst voor docenten geschiedenis en Duits

In oktober verschijnt de dvd van de Oscarwinnende film `Das Leben der Anderen' (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006) op de Nederlandse markt en in november publiceert het Duitsland Instituut (DIA lesmateriaal bij de film voor leerlingen geschiedenis (en Duits / Landeskunde) vanaf 5 HAVO/VWO.

In het kader hiervan organiseert de Onderwijsafdeling van het DIA op woensdag 3 oktober, de Dag van de Duitse Eenheid, een bijeenkomst rond `Das Leben der Anderen' voor docenten geschiedenis en Duits. Sprekers zijn ex-Stasigevangene Thomas Lukow en historicus Willem Melching (UvA).

Thomas Lukow was enkele jaren politiek gevangene van het DDR-regime. Zijn weigering om zich aan te passen aan de DDR-dictatuur leidde tot vervolging door de Stasi. Bij een vluchtpoging naar het Westen belandde hij in Isolationshaft. Op basis van de film vertelt hij over zijn ervaringen.

Historicus Willem Melching geeft aan de hand van filmfragmenten een indringend beeld van de DDR als dictatuur en staat stil bij de vraag of de film een realistisch beeld geeft van de werkelijkheid.

De film
De film speelt in Oost-Berlijn in 1984. De Stasi observeert en terroriseert de Duitse bevolking. Stasi-agent Wiesler (Ulrich Muhle) krijgt als opdracht de toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn geliefde af te luisteren. Langzaam maar zeker wordt Wiesler in hun leven gezogen en ondervindt hij meer moeite zijn loyaliteit aan de staat te behouden.
Terwijl films over de DDR niets nieuws zijn - denk bijvoorbeeld aan `Good Bye, Lenin!' (2002) - werd het onderwerp Stasi nog niet eerder in een romantische speelfilm aan het grote publiek gepresenteerd. De film kreeg lovende kritieken vanwege zijn subtiele weergave van de beklemmende sfeer van het leven in de DDR en het schemergebied tussen `goed' en `fout'. In Duitsland echter volgde ook kritiek op de film: de `sympathieke' Stasi-officier, die zijn leven betert, zou een geloofwaardig, noch representatief personage zijn.

Sinds de première van `Das Leben der Anderen' is de film een spraakmakende bezoekerstrekker, met ruim twee miljoen bezoekers in Duitsland in 2006. De film won dit jaar al zeven Lola's (Deutschen Filmpreis) en drie Europese Film Awards. Bovenal ging het naar huis met de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger