Pro- of anti-Duits?
Seminar

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 1 juni 2006
Locatie: Het Trippenhuis, KNAW

Seminar

De Eerste Wereldoorlog en de Nederlands-Duitse betrekkingen

Het beeld van de Eerste Wereldoorlog wordt gekleurd door de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Zo werd de Nederlandse neutraliteitsgedachte achteraf vaak als naïef gezien. Doordat Nederland de Eerste Wereldoorlog was `misgelopen', zou het niet adequaat op het nationaal-socialisme hebben gereageerd. Volgens Tames was de neutraliteitsgedachte echter helemaal niet zo naïef. In de loop van de oorlog gingen Nederlandse publicisten op zoek naar manieren om Europa te pacificeren.

`Goed' en `fout' hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog een andere betekenis dan de goed/fout-discussie van na de Tweede Wereldoorlog. `Fout' waren in de periode 1914-1918 in de ogen van de Nederlanders degenen die de oorlog wilden voortzetten, `goed', zij die oorlog wilden beëindigen. In 1916 was dat bijvoorbeeld ook de Duitse keizer. Mede hierdoor schreven de Nederlanders niet alle oorlogsellende aan de Duitsers toe. Volgens Tames kom je met het schema `pro- of anti-Duits' dus niet ver als je de Nederlandse gedachten van toen wilt verklaren.

Over deze onderwerpen en andere gaat dr. Ismee Tames op 1 juni in discussie met prof.dr. Frits Boterman (UvA) en prof.dr. Peter Romijn (NIOD).

Ismee Tames is de eerste direct aan het Duitsland Instituut verbonden promovendus die haar promotieonderzoek afrondt. Op 18 mei promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek `Oorlog voor onze gedachten. Oorlog, neutraliteit en identiteit in het Nederlandse publieke debat 1914-1918'.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger