Schmitt, Benjamin, Arendt
Graduiertenkolleg

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 10 juni 2005
Locatie: Vergaderzaal DIA
Informatie: De bijeenkomst staat nadrukkelijk ook open voor geïnteresseerden die geen deel uitmaken van het Graduiertenkolleg. Zij kunnen zich aanmelden bij Marieke Borren.
Toegang: De bijeenkomst staat nadrukkelijk ook open voor geïnteresseerden die geen deel uitmaken van het Graduiertenkolleg. Zij kunnen zich aanmelden bij Marieke Borren.

Graduiertenkolleg

Soevereiniteit, burgerrechten en ontrechting

De thema's soevereine macht, burgerrechten en ontrechting staan op dit moment binnen de (continentale) filosofie sterk in de belangstelling (o.a. Derrida, Agamben, Ranciére, Butler, Zizek, Laclau, Hardt & Negri). Opmerkelijk is dat daarbij veelvuldig wordt teruggegrepen op het werk van een drietal Duitse filosofen: Walter Benjamin (1892-1940), Carl Schmitt (1888-1985) en Hannah Arendt (1906-1975). Hoewel de benaderingen van deze tijdgenoten onderling zeer verschillen zowel in conceptueel als politiek opzicht, delen zij hun belangstelling voor bovengenoemde thema's.

Het programma bestaat uit twee lezingen, elk gevolgd door discussie. Na afloop biedt het DIA een borrel aan. 

Marc de Wilde: Violence in the State of Exception. Some Reflections on Theological-Political Motifs in the Work of Walter Benjamin and Carl Schmitt
Benjamin en Schmitt suggereren dat zich in de moderniteit een transformatie van soevereine macht heeft voorgedaan. Hoe kunnen we die nieuwe vormen van soevereiniteit begrijpen? En wat is de relevantie van hun denken over soevereiniteit voor actuele gebeurtenissen?

Marieke Borren: Hannah Arendt on the aporias of sovereignty and human rights
De figuren van de vluchteling en de 'illegale vijandelijke strijder' belichamen en tonen de kwetsbaarheid van internationale politieke en juridische instituties. In mijn paper probeer ik deze kwetsbaarheid te begrijpen in het licht van de spanning tussen soevereiniteit enerzijds en mensenrechten anderzijds. Deze spanning is door filosofen op uiteenlopende wijzen begrepen en gewaardeerd. Dit leidt eveneens tot verschillende suggesties voor de 'oplossing' ervan. Ik zal vooral ingaan op Hannah Arendts reflecties op de verhouding tussen soevereiniteit en mensenrechten naar aanleiding van de uitzichtloze situatie van statelozen in het Interbellum in Europa. Haar evocatie van een 'recht op rechten' speelt hierin een belangrijke rol.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger