Droomland DDR
Documentaire Humanistische Omroep

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 26 oktober 2004
Locatie: Humanistische Omroep, Nederland 1

Documentaire Humanistische Omroep

een film van Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster

Filmmaakster Petra Lataster groeide op in de voormalige DDR. Inmiddels woont ze al weer ruim twintig jaar in Nederland. Ze verloor het contact met oude klasgenoten en vrienden. Totdat ze twee jaar geleden een uitnodiging kreeg voor een reünie van haar eindexamenklas uit 1973. Voor Lataster aanleiding om zich af te vragen waarom zijzelf en veel van haar klasgenoten zonder wrok terugkijken op hun jeugd en zich toch realiseren dat ze opgroeiden in een land van onderdrukking.

Met vier van haar oud-klasgenoten praat Petra openlijk over hun jeugd en over de middelbare schooltijd in de voormalige DDR. Het weerzien is confronterend. Zoete en bittere herinneringen wisselen elkaar af. De ene klasgenoot werd een fanatiek partijlid, terwijl een andere de staat haatte, de derde was een meeloper en de vierde hield zich zo afzijdig mogelijk. En de vijfde, Petra zelf, vertrok na haar filmopleiding met haar man Peter naar Nederland. De val van de Muur in 1989 kwam voor de meeste van haar klasgenoten als een bevrijding, maar ook als een schok die hun levens overhoop heeft gegooid. De idealen waarmee ze waren opgegroeid werden ineens vervangen door nieuwe normen en waarden. Carrières moesten worden afgebroken en dromen bijgesteld.

Petra bezoekt in de film ook de plaatsen uit haar eigen jeugd. Ze treft het ouderlijke flatje leeg aan, met het knallende behang ui de jaren zeventig nog op de muren. Ze doolt door de kamers, flarden van herinneringen ophalend. En ze ziet voor het eerst de dossiers in, die de Stasi over haarzelf en haar man had aangelegd. Met angst in het hart. Niet om te lezen wat er allemaal over hen bekend was, maar om erachter te komen door wie ze werd verraden.

Regie: Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster
Camera: Peter Lataster, Geluid: Gertjan Miedema, Montage: Ot Louw
Producent: Carmen Cobos, Cobos Films BV
Eindredactie: Bert Janssens, Humanistische Omroep

Deze film kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, Nederlands Fonds voor de Film, CoBO Fonds en het Duitslandprogramma Hoger Onderwijs 2002-2006

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger