Stand van zaken
Graduiertenkolleg

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 1 oktober 2004
Locatie: Vergaderzaal Duitsland Instituut

Graduiertenkolleg

11:30 - 12:00: Informele inforonde

12:00 - 14:00: Naar de afronding:
presentatie van twee vergevorderde promotieprojecten door
drs. Alexandra Paffen, Universiteit Utrecht, (werk)titel: 'Verstrengelde Levens. De eeuwige ballingschap van Erika en Klaus Mann' en
drs. Filip Bloem, Universiteit Leiden, (werk)titel: 'Oppositiebewegingen in de DDR en Tsjechoslowakije, 1975-1989'

De beide sprekers zijn ongeveer op het punt aanbeland dat de promotie in zicht komt, al is het boek dan misschien nog niet helemaal af. Zij zullen een toelichting geven over de wijze waarop zij hun onderzoek hebben aangepakt: hoe zij hun vraagstelling in de loop van de tijd hebben aangescherpt, welke wetenschappelijke methode(s) zij hebben gebruikt, welke ervaringen zij hebben opgedaan in de omgang met archiefmateriaal en andere bronnen, misschien ook met archiefmedewerkers. Zij zullen daarbij steeds vooral stil staan bij de keuzes en dilemma's die bij hun promotieonderzoek een rol speelden. Stelt het Duitse thema speciale eisen of zorgt voor bijzondere problemen of mogelijkheden, ook in vergelijking met promovendi met andere thema's? Ook zullen ze pogen een blik vooruit te werpen: welke verwachtingen hebben ze over de reacties op hun belangrijkste bevindingen van de zijde van collega's, recensenten en lezers.

14:00-14:15: Pauze

14:15-16:00: 'Amis raus aus Vietnam': de oorlog in Indochina en de radicalisering van de jaren zestig in de VS en West-Duitsland, lezing door dr. Jacco Pekelder
(aansluitend discussie)

De oorlog in Vietnam is beeldbepalend geworden voor de jaren zestig. Voor de politisering en radicalisering van dat roerige decennium was de opwinding over de Amerikaanse interventie van doorslaggevend belang. Het protest tegen de oorlog leidde ertoe dat de eisen voor hervorming van de maatschappij radicaler werden. Ook de methoden om de politieke eisen kracht bij te zetten werden extremer.

Die ontwikkeling speelde bij de toenmalige protestbewegingen in alle westerse landen een rol. Ze was echter het duidelijkst in de Verenigde Staten, het oorlogvoerende land, en in West-Duitsland, het centrum van de Europese Vietnam-beweging. In de VS en West-Duitsland trokken terroristische groeperingen als Weatherman en de Rote Armee Fraktion de ultieme consequentie uit het protest tegen de Vietnam-oorlog: zij gingen de gewapende strijd aan tegen de 'oorlogshitsers' en oorlogsvoerders in eigen land.

Jacco Pekelder doet een poging een antwoord te vinden op de vraag waarom zo'n oorlog zo ver weg van zo grote betekenis was voor de binnenlandse gesteldheid van het oorlogvoerende land en van een land als de Bondsrepubliek dat niet eens direct bij de oorlog betrokken was. Wat betekende Vietnam voor de binnenlandse politiek van die landen, welke rol speelde de oorlog in binnenlandse politieke controverses? Waar kwam de woede van Weatherman en RAF vandaan?

Deze extreme voorbeelden kunnen illustreren hoe in een wereld van voortgaande globalisering buitenlandse en binnenlandse conflicten met elkaar verweven raken, waardoor zich een onverwachte dynamiek voor kan doen.

16:00: Borrel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger