Grensoverschrijdend Onderwijs
Keuzewerkgroep
Activiteit van externe partij |
|
---|---|
Datum: | zaterdag 5 mei 2001 |
Locatie: | Bonn |
Keuzewerkgroep
Op donderdag 5 april 2001 ging de werkgroep voor docenten in op opleiding van het Instituut voor de Lerarenopleiding (UvA) en het Universitair Centrum voor de Lerarenopleiding (RuG) van start. Hans-Joachim Westholt, museumonderzoeker heette de groep welkom. Hij toonde de 'inleidende sfeerfilm' voor de tentoonstelling, die direct uiteenlopende reacties en een didactische discussie uitlokte. Een Nederlandstalige gids gaf vervolgens een uitvoerige rondleiding door de permanente tentoonstelling Erlebnis Geschichte en de wisseltentoonstelling over de Nederlands-Duitse betrekkingen Heiter bis Wolkig. Als dagafsluiting gaf Westholt een inleiding op de museumdidactiek van het Haus der Geschichte (HdG).
Na een goede maaltijd en nachtrust startte Guus Peek (vakdidacticus verbonden aan het IVLOS) de volgende cursusdag met een inleiding op de buitenschoolse activiteit 'het museumbezoek'. De didactiek van een museumbezoek, de organisatorische aspecten en het materiaal dat je gebruikt tijdens een dergelijke excursie stelde hij aan de orde. Na een korte koffiepauze maakten de cursisten opdrachten naar aanleiding van deze thema's. Aansluitend werden deze opdrachten in een workshop besproken en uitgewerkt.
In het middagprogramma stond de Begegnung centraal. Klaus Fieberg, Duitse didacticus voor het vak geschiedenis hield een korte lezing over de inhoud van de lerarenopleiding in Noordrijn-Westfalen. In aanwezigheid van twaalf van zijn docenten in opleiding ontstond een levendig gesprek, waarbij de deelnemers uit beide landen vertelden over hun ervaringen. Vervolgens bewerkten de beide groepen samen opdrachten in de tentoonstelling Zimmer Frei. Na afloop discussieerden de cursisten verder en presenteerden de groepen ten slotte hun uitkomsten. De Duitse docenten in opleiding waren - net als de Nederlandse deelnemers - zeer enthousiast.
Zaterdag 7 april was er ruimte voor het uitwerken van de twee cursuscomponenten, museumdidactiek en de Begegnung. Het artikel van H.Treinen, Kann man Geschichte in Museen lernen?, vormde hiertoe de theoretische basis. Tijdens een korte wandeling in de omgeving van Königswinter werden deze hoofdpunten bediscussieerd. In de collegeruimte bekeek de groep nog een video over Bonn. Een discussie volgde over het artikel zelf en over hoe het uitwerken van ideeën hierover juist in het museum in Bonn had bijgedragen aan het vormgeven van de Begegnung, alsmede de museumdidactiek.
Deze werkgroep wordt ook in het schooljaar 2001-2002 georganiseerd. Informatie kunt u verkrijgen bij het Duitsland Instituut Amsterdam.
Reacties van deelnemers:
Lutz Lohse:
"Vrijdagmiddag vond de ontmoeting met Duitse Referendaren plaats. Dit was ongetwijfeld het hoogtepunt van deze Keuzewerkgroep. Er werd veel informatie uitgewisseld over de Nederlandse en Duitse lerarenopleiding. Lerarentekort in Nederland en de Lehrerschwemme in Duitsland waren onderwerpen van gesprek. Opmerkelijk was dat geen Duitse docenten in opleiding (dio) van het Nederlandse lerarentekort op de hoogte was. Opnieuw bezochten we de tijdelijke tentoonstelling, nu in groepen van Duits-Nederlandse dio's om individuele onderwerpen nader te belichten. Het werd duidelijk dat onze Duitse collega's met andere ogen naar de tentoonstelling kijken dan de Nederlandse dio's. Zo speelden bijvoorbeeld onderwerpen over de monarchie, die in de tentoonstelling uitgebreid aan bod komt, voor Duitsers nauwelijks een rol. Ook werd de tentoonstelling volgens de Duitse dio's beheerst door clichés over Nederland, die vaak enigszins gedateerd waren(...)."
Teun Veken:
"Het onbetwiste hoogtepunt was de ontmoeting met onze Duitse collega's. Echt heel interessant om van Klaus Fieberg en zijn studenten te horen hoe hun studie is georganiseerd, heel leuk om ideeën uit te wisselen over de mogelijkheden van internationale museumbezoeken, maar het allerleukst en allerinteressantst was toch echt die Begegnung an sich. Wat een ontzettend leuke, sympathieke, enthousiaste en geïnteresseerde mensen waren dat zeg!(...)"
Reacties
Geen reacties aanwezig