Zeithistorische Perspektiven: Geoff Eley
Empire, Ideology and the East. Thoughts on Nazism's spatial imaginary.

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 21 februari 2013 om 17:00 uur
Locatie: Universiteit van Amsterdam, P.C. Hoofthuis zaal 1.04, Spuistraat 134, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels. Reserveren via k.thijs@uva.nl
Toegang: Gratis
Zeithistorische Perspektiven: Geoff Eley
© Geoff Eley

Wat levert het op, theoretisch en methodologisch, om het nationaalsocialisme met categorieën van ‘ruimte’ te analyseren? En hoe zouden we te werk kunnen gaan?

Geoff Eley zoekt het antwoord door centrale ideeën en praktijken van de nazi’s nader vanuit dit perspectief te onderzoeken. Niet alleen de retoriek van de Lebensraum, maar ook de planning, bevolkingspolitiek, zuiveringen, deportaties, de transfers, de reclamaties, de verhuizingen en de herbevolkingen – het waren allemaal ruimtelijke vertogen die vanaf 1939 cruciaal waren voor het nazi-imperium. Op deze wijze behandelt de lezing niet alleen de stevige sociaalhistorische grond van economie, geografie en sociale structuren, maar ook de metaforische ruimte van projecties, ideologie, culturele claims en geopolitieke fantasieën. Hitlers imperium bestond uit beide elementen.

De internationaal gerenommeerde Britse historicus Geoff Eley (1949) is Karl Pohrt Distinguished University Professor of History aan de University of Michigan, Ann Arbor. Hij publiceert sinds vele jaren toonaangevende studies over de moderne Duitse en Europese geschiedenis. Tot zijn jongere publicaties behoren 'After the Nazi Racial State: Difference and Democracy in Germany and Europe' (met Rita Chin, Heide Fehrenbach en Atina Grossmann, 2009) en 'A Crooked Line: From Cultural History to the History of Society' (2005).

Zeithistorische Perspektiven

De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger