Collegereeks: Keulse kunst
Een wereld van naamloze kunstenaars

Activiteit van externe partij

Datum: woensdag 6 februari 2013 om 10:00 uur
Locatie: Universiteit van Amsterdam, Aula, Singel 411, Amsterdam
Toegang: 175 euro

Een serie van zeven colleges wordt verzorgd door Henk van Os, hoogleraar Kunst en Samenleving aan de Universiteit van Amsterdam, en door Arjan de Koomen, universitair docent Beeldhouwkunst en Zuid-Europese kunst 14e-18e eeuw.

De collegereeks vindt plaats op de achtereenvolgende woensdagen: 6, 13, 20, 27 februari, 6, 13 en 20 maart 2013 van 10.00 tot 12.00 uur. De colleges worden ’s middags van 14.00 tot 16.00 uur herhaald.

Keulen was de grootste en rijkste stad van Noord-Europa. Overal in de stad zag je kerken en kloosters. Talloze pelgrims kwamen naar deze stad vanwege de overdaad aan vererenswaardige relieken. ’Santa Colonia‘ heette Keulen of ’het Duitse Rome‘. Het was een stad met een grote kunstproductie: kostbare reliekschrijnen, beelden, ivoren, geïllumineerde handschriften werden er gemaakt. En schilderijen. Alleen al in het Wallraf-Richartz-Museum worden 290 vroege Keulse beschilderde panelen bewaard. Elders in de wereld zijn er nog 350. Desalniettemin is van alle laatmiddeleeuwse schilderscholen de Keulse veruit het minst bekend. Stefan Lochner is de enige naam die in de herinnering is gebleven. Hoe komt dat? Wat is dat eigenlijk voor schilderkunst? Wanneer en waarom is men Keulse Kunst gaan verzamelen?

Meer informatie:
Universiteit van Amsterdam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger