Literair Café: Katja Petrowskaja
Misschien Esther

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 23 februari 2015 om 14:03 uur
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: €5,- I met korting €3,- I gratis voor studenten

Was Esther de echte naam van Katja Petrowskaja's overgrootmoeder aan haar vaders zijde, de vrouw die in 1941 in het bezette Kiev alleen achterbleef in de woning van de gevluchte familie? En wie was er getuige van hoe ze de Duitse soldaten vol vertrouwen in het Jiddisch toesprak? En toen de soldaten haar onbewogen doodschoten, wie stond er toen bij het raam en zag alles gebeuren?


In 'Misschien Esther' (vertaling: Wil Hansen) completeert Katja Petrowskaja het onafgemaakte verhaal van haar familie. Dat verhaal biedt genoeg stof voor een epische roman: haar oudoom kreeg de doodstraf na een mislukte aanslag op een medewerker van de Duitse ambassade in 1932; diens broer, een revolutionair uit Odessa, veranderde zijn naam in Petrowski en ging ondergronds, en een van haar overgrootvaders stichtte in Warschau een tehuis voor doofstomme joodse kinderen.


Petrowskaja reisde langs de plaatsen waar haar familiegeschiedenis zich afgespeeld heeft en reflecteert op een gefragmenteerde en getraumatiseerde eeuw. En ze geeft de mensen die er niet langer zijn een gezicht.

• " 'Misschien Esther' is een geschenk voor de literatuur."
(Frankfurter Allgemeine Zeitung)
• "De Duitse literatuur heeft er een intelligente, flamboyante en zeer oorspronkelijke stem bij."
(Die Zeit)
• "Zelden is een onderzoek naar een familiegeschiedenis zo spannend en ontroerend opgeschreven. Dit is grote literatuur."
(Der Spiegel)

Katja Petrowskaja werd in 1970 in Kiev geboren. Ze ging naar de Universiteit van Tartu in Estland en studeerde vervolgens met een beurs aan de universiteiten van Columbia en Stanford. Ze woont en werkt sinds 1999 in Berlijn. 'Misschien Esther' is haar debuut, waarvan de rechten aan meer dan vijftien landen werden verkocht.

Jerker Spits (1977) is literair recensent en beleidsmedewerker Kunsten voor het Ministerie van OCW.

I.s.m. Uitgeverij De Bezige Bij.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger