Promotie Christie Miedema
Dilemma’s tijdens Oost-Westconflict in de jaren tachtig

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 21 mei 2015 om 14:00 uur tot 16:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 229-231, Amsterdam
Toegang: Toegang vrij
Promotie Christie Miedema
© Christie Miedema

In de jaren tachtig hadden de bevolkingen van Oost- en West-Europa een zeer uiteenlopende kijk op het Oost-Westconflict. In het Westen vonden velen dat een stabiele situatie in Oost-Europa noodzakelijk was voor vrede op het continent. Voor de Oost-Europeanen die in onvrede leefden, was het moeilijker zich met de status quo te verzoenen.

In het Westen koesterden velen de overtuiging dat een stabiele situatie in Oost-Europa noodzakelijk was voor de vrede op het continent. Dat betekende de voorlopige acceptatie van het IJzeren Gordijn en de communistische dictaturen. Voor de Oost-Europeanen die in onvrijheid leefden, was het moeilijker zich met de status quo te verzoenen. De weigering zich bij de bestaande situatie neer te leggen, uitte zich in periodieke opstanden, stakingen en de oprichting van de onafhankelijke vakbond Solidarność in Polen in 1980. Gedurende 1980 en 1981 probeerde de nieuwe vakbond het land van onderop te hervormen, totdat generaal Wojciech Jaruzelski op 13 december 1981 hier een einde aan maakte door de staat van beleg uit te roepen.

Opstanden als deze stelden de Oost-Westdeling ter discussie en confronteerden het Westen met lastige dilemma’s. Het bleek niet gemakkelijk de Oost-Europese bevolking te steunen in haar roep om meer vrijheid, omdat de Oost-Europese regimes Westerse mensenrechtenkritiek en openlijke steun aan de oppositie onverenigbaar verklaarden met een goede Oost-Westrelatie.

Christie Miedema onderzoekt hoe linkse organisaties in Nederland en West-Duitsland met deze situatie omgingen, en hoe zij de mogelijkheden voor het aangaan van een transnationale, onafhankelijke dialoog hadden ingeschat.

Promotor is prof. dr. A.A.J. Nijhuis.

Tags: Polen

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger