Graduiertenkolleg: Rechtsterrorismus im Vergleich
Armin Pfahl-Traghber en Daan Weggemans vergelijken soorten rechtsterrorisme

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 5 april 2013 om 11:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b
Informatie: Graag vooraf aanmelden (zie onder)
Toegang: Gratis

Op 17 april begint in München het proces tegen Beate Zschäpe die, samen met vier vermoedelijke handlangers, terecht staat voor lidmaatschap van een terroristische organisatie, moord op negen allochtone middenstanders alsook een politieagente en de ontploffing van een spijkerbom in een drukke winkelstraat. De terreurgroep waar Zschäpe deel van uitmaakte, staat bekend als de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), of Zwickauer Terrorzelle. De twee hoofddaders hebben zelfmoord gepleegd vlak voordat ze door de politie zouden worden opgepakt.

Tijdens dit Graduiertenkolleg bespreken we hoe het mogelijk is dat deze terreurcel van 2000 tot 2011 ondergronds heeft kunnen opereren, in welke sociale omgeving dit heeft kunnen plaatsvinden en of er ook historische parallellen zijn met eerdere uitingen van rechts- of linksterrorisme in Duitsland. Tevens blikken we vooruit op de rechtszaak op 17 april door een vergelijking te trekken met de geruchtmakende rechtszaak tegen Anders Behring Breivik.

Armin Pfahl-Traughber (Brühl) Die NSU-Serienmorde im Vergleich zum früheren deutschen Links– und Rechtspopulismus.

Pfahl-Traughber studeerde politicologie en sociologie in Duisburg en Marburg. Hij was wetenschappelijk medewerker aan het Bundesamt für Verfassungsschutz en is hoogleraar aan de Fachhochschule des Bundes für öffentliche Verwaltung in Brühl. Hij publiceert veel over politiek extremisme, terrorisme en antisemitisme. Sinds 2008 geeft hij het 'Jahrbuch für Extremismus- und Terrorismusforschung' uit.

Daan Weggemans (Leiden) Breivik und seine Beate: A performative perspective on the 22nd of July trial and the possible implications for Germany.

Weggemans is promovendus bij het Centre for Terrorism and Counterterrorism (CTC) van de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de-radicaliserings- en re-integratietrajecten van gewelddadige extremisten. Hij publiceerde onder meer over de zaak van Anders Behring Breivik en nieuwe terrorismestrategieën en -technologieën.

Het Graduiertenkolleg wordt financieel ondersteund door de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD). Het richt zich speciaal op promovendi en MA-studenten die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, de Nederlands-Duitse betrekkingen en Duitsland in Europa. De bijeenkomsten staan ook open voor andere promovendi, MA-studenten en senior-wetenschappers.

Informatie en aanmelden via:
Nicole Colin / n.colin@uva.nl / 020-525 5396
Hanco Jürgens / h.j.jurgens@uva.nl  / 020-5253700
Krijn Thijs / k.thijs@uva.nl / 020-525 5394 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger