Zeithistorische Perspektiven: Andreas Wirsching
Ist Wissen Macht? Europäische Globalisierungsstrategien seit den 1980er Jahren

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 23 mei 2013 om 17:00 uur
Locatie: Universiteit van Amsterdam, P.C. Hoofthuis zaal 104, Spuistraat 134, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits
Toegang: Toegang gratis, borrel na afloop
Zeithistorische Perspektiven: Andreas Wirsching
© Institut für Zeitgeschichte München

‘Kennis is macht’ – het bekende aforisme van Francis Bacon treft het denken over de huidige positie van Europa in de wereld. Sinds de jaren 1980 en vooral 1990 wordt Europa wereldwijd met groeiende concurrentie geconfronteerd, wat gepaard gaat met structurele economische problemen zoals werkloosheid en de crisis van de verzorgingsstaat. Sindsdien zoeken Europese staten, regeringen en bedrijven koortsachtig naar strategieën om met de globalisering om te gaan – en het belangrijkste concept werd 'kennis'. Het ideaal van de kennismaatschappij is het belangrijkste socio-politieke vooruitgangsconcept van de Europese Unie geworden, gebaseerd op onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en technologie en vrije markten. Dit concept heeft grote invloed op alle Europese samenlevingen. Andreas Wirsching zal deze ontwikkeling onderzoeken en vragen naar zelfreflectie in het Europese debat over globalisering.

Andreas Wirsching is professor voor nieuwe en nieuwste geschiedenis en directeur van het Institut für Zeitgeschichte in München. Hij publiceerde over de Engelse en de Franse moderne geschiedenis, voordat hij zich specialiseerde op de jongste Zeitgeschichte van de Bondsrepubliek en Europa. Publicaties o.a. 'Abschied vom Provisorium. Geschichte der Bundesrepublik Deutschland 1982-1990' (München 2006) en 'Der Preis der Freiheit. Geschichte Europas in unserer Zeit' (München 2012)

Zeithistorische Perspektiven

De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger