Graduiertenkolleg: Individualität in der Moderne
Soziologische und historische Perpektiven

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 24 mei 2013 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b
Informatie: Aanmelden verplicht (zie onder)
Toegang: Gratis
Graduiertenkolleg: Individualität in der Moderne
© Stefan Arczynski / Landesarchiv Berlin

De plaats van het individu in de samenleving geeft telkens weer nieuwe gespreksstof. In Duitsland is het één van de belangrijkste thema’s in de sociale en intellectuele geschiedenis. Gastspreker Moritz Föllmer schreef een boek over individualisme in Berlijn ten tijde van de Weimarrepubliek, Nazi-Duitsland, de Bondsrepubliek en de DDR. In snel veranderende omstandigheden zochten Berlijners steeds opnieuw naar mogelijkheden om zich als individu in de stad te kunnen ontplooien. Dromen, verwachtingen, inperkingen, grenzen en mogelijkheden spelen daarbij een belangrijke rol.

Föllmer liet zich in zijn historisch werk inspireren door sociologische theorieën, onder andere van Markus Schroer, die verschillende narratieven van het individu onderscheidt: dat van het sterke individu, dat een bedreiging vormt voor de gemeenschap, van de zwakke ‘massamens’ en van een ambivalente individualiteit in een snel veranderende samenleving. Föllmer en Schroer gaan op deze middag met elkaar en met de deelnemers van het Graduiertenkolleg in debat over de verschillen tussen historische en sociologische invalshoeken, over manieren van kijken en omgang met bronnen. Een interdisciplinaire kruisbestuiving.

Sprekers:

Markus Schroer (Marburg), hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Marburg. Hij schreef diverse handboeken en daarnaast boeken over de sociologie van ruimtes, grenzen, lichamen en film. In 2001 verscheen van zijn hand 'Das Individuum der Gesellschaft, Synchrone und diachrone Theorieperspektiven' dat vorig jaar bij uitgeverij Suhrkamp een derde druk beleefde. Zijn lezing: 'Individualität und Modernität in Berlin: historiografische Annährungen'.

Moritz Föllmer (UvA), associate professor bij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over moderniteit en burgerlijke cultuur in Duitsland vanaf 1900. Dit voorjaar verscheen zijn boek 'Individuality and Modernity in Berlin: Self and Society from Weimar to the Wall bij Cambridge University Press'. Zijn lezing: 'Individualität in der Moderne: Konturen eines soziologischen Konzepts'.

Het Graduiertenkolleg van het DIA wordt financieel ondersteund door de Deutsche Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich speciaal op promovendi die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, met de Nederlands-Duitse betrekkingen en met Duitsland in Europa. De bijeenkomsten staan ook open voor andere promovendi, MA-studenten en senior-wetenschappers.

Informatie en aanmelden via:
Nicole Colin / n.colin@uva.nl / 020-525 5396
Hanco Jürgens / h.j.jurgens@uva.nl  / 020-5253700
Krijn Thijs / k.thijs@uva.nl / 020-525 5394

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger