Lezing Neil Gregor
Nuremberg and the Nazi Past between the 20th and 21st centuries

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 9 september 2015 om 17:00 uur
Locatie: Spui 25, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels. Aanmelden verplicht via SPUI25
Toegang: toegang vrij
Lezing Neil Gregor
© Ralf Roletschek via Wikipedia. 'Goldener Saal' onder de Zeppelintribüne.

De Duitse stad Neurenberg is onlosmakelijk verbonden met de nazi-tijd. Hier bevindt zich het Reichsparteitagsgelände, een megalomaan complex dat door Hitler's hofarchitect Albert Speer werd ontworpen. Het complex staat inmiddels op instorten en de vraag is of het wel hersteld moet worden.

Het Reichsparteitagsgelände bevindt zich in het zuidoosten van de stad. Het complex bestaat uit o.a. een Zeppelintribune, 24 torens en een Gouden zaal. Het project werd door Hitler's hofarchitect Albert Speer gebouwd. Het is een beschermd monument dat jaarlijks tweehonderdduizend bezoekers trekt. Hitler hield op deze plek zijn publieke betogingen. De filmklassieker 'Triumpf des Willens' van Leni Riefenstahl is in het gebied opgenomen. Inmiddels staat het complex echter op instorten en heeft de stad te maken met het moreel dilemma of je een dergelijk oord in ere moet herstellen.

De kosten van een renovatie lopen in de tientallen miljoenen, maar de stad vindt dat er geen keus is, omdat het Reichsparteitagsgelände een monumentenstatus geniet. Een hek eromheen en symbolisch laten vervallen is daarnaast onveilig. Neil Gregor houdt de lopende discussie rondom het terrein tegen het licht van de ontwikkelingen die de stad Neurenberg sinds 1945 heeft doorgemaakt. Na afloop discussie en ruimte voor vragen uit het publiek.

Neil Gregor is professor voor moderne Duitse geschiedenis in Southampton. Hij is editor van het tijdschrift 'German History' en heeft vele publicaties over de Duitse 20ste eeuw op zijn naam staan. Daartoe behoren de bekroonde monografieën 'Daimler Benz in the Third Reich' (1998) en 'Haunted City. Nuremberg and the Nazi Past' (2008).

Aanmelden via SPUI25 

Gregor spreekt tevens op de conferentie over bombardementen en naoorlogse herinnering op 10 september in het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies . (aanvang 10:00 uur) Aanleiding voor deze conferentie is het verschijnen van twee nieuwe boeken over dit thema: Susan Hogervorst en Patrica van Ulzen, Rotterdam en het bombardement. 75 jaar herinneren en vergeten (Boom: 2015) en Bas von Benda-Beckmann, Historians and the Bombing of German Cities. The Contested Air War (AUP: 2015).


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger