Workshop: Alltag am Atlantikwall
Erfahrungen und Begegnungen der Wehrmacht in Nordwesteuropa

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 13 juni 2013 om 14:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b | NIOD, Herengracht 380, Amsterdam
Informatie: Deelname beperkt mogelijk, aanmelden verplicht
Toegang: Gratis

Sinds enkele jaren boomt het historisch onderzoek naar de soldaten van de Wehrmacht. Daarbij staan met goede redenen de oorlogservaringen van geweld, dood en genocide in het oosten van Europa centraal. We weten echter veel minder over de alledaagse ervaringen en ontmoetingen van honderdduizenden Duitse soldaten in het westen en noorden van Europa. Terwijl de Jodenvervolging en deportaties op volle toeren liepen, werd de bezettingsrealiteit voor veel Duitse soldaten hier niet zozeer door open geweld gekenmerkt, als wel door velerlei asymmetrische ontmoetingen met de lokale cultuur en bevolking.

De workshop brengt onderzoekers uit verschillende landen bijeen om lopend onderzoek naar het soldatenleven in de westerse landen achter de Atlantikwall te bespreken. Aan de orde komen de waarnemingsvormen en interpretatieschema’s bij bezettingssoldaten en ‘contact zones’ als inkwartiering, seksuele relaties en zwarte handel.

Daarbij gaat het ook en met name om methodologische kwesties: Hoe kunnen historische ervaringen worden gereconstrueerd? Wat is de waarde van naoorlogse interviews en van ego-documenten zoals veldpostbrieven en fotoalbums? Hoe hangen alledaags leven en machtsverhoudingen samen? Zag de soldaat verschillen tussen de situatie in bijvoorbeeld het bezette Frankrijk, Nederland of Noorwegen? Zijn er ervaringstransfers van Oost- naar West-Europa aanwijsbaar?

Sprekers zijn Petra Bopp (Hamburg), Katja Happe (Berlijn), Gerhard Hirschfeld (Stuttgart), Klaus Latzel (Braunschweig), Thomas Williams (Brussel), Johannes Koll (Wenen), Jennifer Foray (West Lafayette), Ruth Sindt (Kiel), Krijn Thijs (Amsterdam), Laura Fahnenbruck (Groningen), Camille Fauroux (Parijs) en René Kok (Amsterdam).
Bekijk hier het volledige programma (pdf) >>
Bekijk hier het Call for Papers (pdf) >>

De workshop begint om 14:00 uur en vindt plaats op het Duitsland Instituut Amsterdam, op Prins Hendrikkade 189b. De eerste dag duurt tot 20:00. De volgende dag gaat de workshop verder op het NIOD, Herengracht 380. Die start om 9:30 en eindigt om 15:30.

De workshop wordt georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam i.s.m. het NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies, ondersteund door de Fritz Thyssen Stiftung für Wissenschaftsförderung

Informatie en aanmelden via:
Denise Gehla / d.gehla@uva.nl
Krijn Thijs / k.thijs@uva.nl

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger