Lezing en gesprek met Dan Diner
Rituelle Distanz – Israels deutsche Frage

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 18 februari 2016 om 17:00 uur
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal is Duits. Aanmelden verplicht via aanmeldingen-dia@uva.nl. Informatie: 020 5253690
Toegang: gratis
Lezing en gesprek met Dan Diner
© Dan Diner

De Bondsrepubliek Duitsland en de staat Israël vierden vorig jaar 50 jaar diplomatieke betrekkingen. Een goed moment om de vervlechting van de geschiedenis van Duitsland en Israël te herwaarderen. Dan Diner doet dit in zijn publicatie 'Rituelle Distanz – Israëls deutsche Frage' en gaat in op de diepe lagen van de beladen Duits-Israëlische relatie. De bekende Duitse historicus gaat in gesprek met Daniel Cil Brecher.

In Rituelle Distanz gaat Dan Diner in op de totstandkoming van het verdrag waarin Duitsland en Israël afspraken vastlegden over herstelbetalingen, in 1952 in Luxemburg. Daarmee werden diplomatieke betrekkingen mogelijk. De nadruk van de lezing ligt vooral op de politieke en theologische aspecten aan de kant van Israël, slechts enkele jaren na de moord op de Europese Joden. Het gaat Diner om taal en gewoonte, vloek en ban, herinneren en vergeten, erkenning en niet-erkenning – en tot slot de keuze tussen de joodse traditie en Israëlische raison d'état: was het juist om met het land van de moordenaars in onderhandeling te treden en materiële schadevergoeding te aanvaarden?

Dan Diner is hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit Jeruzalem en voormalig directeur van het Simon Dubnow Instituut voor Joodse Geschiedenis en Cultuur in Leipzig. Hij heeft veel gepubliceerd over 

Daniel Cil Brecher is historicus, publicist en voormalig directeur van het Leo Baeck Institut in Jeruzalem. Hij woont in Nederland.

Over Rituelle Distanz – Israels deutsche Frage: "Der Historiker Dan Diner hat die ersten traumatischen Begegnungen zwischen Deutschland und Israel in einem fulminanten Buch-Essay ergründet"- ARD Titel Thesen Temperamente (ttt), 15.03.2015

I.s.m. het Genootschap Nederland-Duitsland en het Goethe-Institut Amsterdam


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger