Amsterdam German Studies Lectures: Jürgen Kocka
The History of Capitalism – A Critical Survey

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: donderdag 27 oktober 2016 om 17:00 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam
Informatie: Voertaal is Engels. Aanmelden via SPUI25 via www.spui25.nl
Toegang: Vrije toegang
Amsterdam German Studies Lectures: Jürgen Kocka
© David Aussenhofer

In het kader van de reeks Amsterdam German Studies Lectures spreekt de toonaangevende Duitse historicus Jürgen Kocka over de geschiedenis van het kapitalisme.

Kocka, auteur van ‘Capitalism. A short history’, plaatst dit onderwerp in mondiaal perspectief: te beginnen bij de middeleeuwen, waar het kapitalisme zijn oorsprong vindt, tot aan de financiële crisis in 2008 en verder. En vanaf het vroege handelskapitalisme in de Arabische wereld, China en Europa tot aan de industrialisatie in de 19e en 20ste eeuw. Hij plaatst daarbij de belangrijkste successen van dit economische systeem tegenover de prijs die ervoor moest worden betaald en de crises en mislukkingen die eraan ten grondslag liggen. Kocka beschrijft de opkomst van kapitalistische maatschappijen ook vanuit een sociale, politieke en culturele context, en laat zien hoe de huidige problemen en de toekomst van het kapitalisme passen in een lange geschiedenis.

Jürgen Kocka is permanent fellow aan de Humboldt Universiteit in Berlijn en voormalig president van het WZB Berlin Social Science Center. In 2011 ontving hij de Holberg Prize, één van de meest prestigieuze onderscheidingen in de wetenschappelijke wereld. Hij heeft veel publicaties op zijn naam staan, zoals ‘Capitalism. A short history‘ (2014), ‚Arbeiterleben und Arbeiterkultur. Die Entstehung einer sozialen Klasse‘ (2015) en ‚Civil Society and Dictatorship in Modern German History‘ (2010).

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek over de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren.

I.s.m. SPUI25 en het Goethe-Institut.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger