Tentoonstelling | Werner Tübke
Meesterschilder tussen oost en west

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 28 januari 2017 tot 14 mei 2017
Locatie: Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle
Informatie: Meer informatie via: www.museumdefundatie.nl
Toegang: € 11,- (volwassenen), € 8,- (CJP, Studenten, biebpas), gratis (Museumkaart)
Tentoonstelling | Werner Tübke
© Wikimedia

Werner Tübke geldt als één van de belangrijkste schilders van de DDR. Een echte propagandakunstenaar was hij zeker niet. Na de val van de Muur in 1989 blijft zijn sterke expressie en theatrale repertoire actueel. Van januari tot mei 2017 is de eerste tentoonstelling van Tübke's werk buiten Duitsland in Museum de Fundatie in Zwolle te bewonderen. 

De levensgrote panorama van Werner Tübke (1929-2004) in Bad Frankenhausen wordt ook wel de Sixtijnse kapel van het Noorden genoemd. Het onderwerp van dit meesterwerk is de Duitse Boerenoorlog van 1524-1526: Een opstand van het volk tegen de gevestigde orde in het zuiden van het Duitse taalgebied. Een belangrijke groepering voor de DDR, daar zijn in deze groep een voorloper zagen van de volksrepubliek. De voorstudie (15 m. lang) van deze panorama uit de collectie van de Nationalgalerie in Berlijn is tijdens deze tentoonstelling te bewonderen. 

Eind jaren 40 werd Tübke opgeleid aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Zijn opleiding vervolgde hij aan het Caspar-David-Friedrich-Institut in Greifswald. Naast de kunstpraktijk leerde hij ook de kunstgeschiedenis uitgebreid kennen. In de jaren 79 maakte hij zijn eerste studiereis naar Italië. Eerst werd Tübke bekritiseerd door de DDR-regering. Zijn werk zou niet beantwoorden aan het socialistisch realisme. Later werd hij bestempeld als vertolker bij uitstek van het communistische ideaal. 

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger