Lezing | Frank M. Raddatz: 100 Jahre Deutschlandbilder von Wagner, Brecht und Heiner Müller

Datum: dinsdag 17 januari 2017 om 17:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie via: info@amsterdam.goethe.org / +31 20 5312900
Toegang: Gratis toegang
Lezing | Frank M. Raddatz: 100 Jahre Deutschlandbilder von Wagner, Brecht und Heiner Müller © Tobiasz Papuczys

Het beeld van Duitsland en zijn verandering is nauw verweven met de Duitse geschiedenis. Op 17 januari schets Frank M. Raddatz met behulp van de werken van Richard Wagner, Bertolt Brecht en Heiner Müller een beeld van deze verandering.

"Van de heroïsche figuren uit de Germaanse epos van Wagner leidt de weg naar een personage die bij Brecht uit het Amerikaanse gangstergenre is ontsprongen. Bij Müller veranderen de protagonisten van de Duitse geschiedenis op den duur in menseneters, vampiers en moordzuchtige Nibelungen die in de 'ketel' bij Stalingrad bloederig feest vieren." Met de verandering van het beeld van Duitsland is gelijktijdig een fundamentele verandering van het esthetische concept verbonden. 

Frank Raddatz woont in Berlijn. Tot 2014 was hij redactielid van het tijdschrift Theater der Zeit. Sindsdien is hij als vaste medewerker verbonden aan het tijdschrift Lettre International. Hij werkte onder andere met Heiner Müller, Dimiter Gotscheff, Einar Schleef en Tadashi Suzuki en was dramaturg aan het Schauspiel Köln, het Staatstheater Hannover, Staatstheater Stuttgart alsook aan het Düsseldorfer Schauspielhaus. Als regisseur heeft hij o.a. Außer diesem Stern ..., Achill in Modern Wars, Die Rache des Achill, Hysteria oder Brechts LAB geënsceneerd. Daarnaast is Frank Raddatz als docent verbonden aan de Universiteit Hannover, de Johannes-Gutenberg-Universiteit Mainz, de Heinrich-Heine-Universiteit Düsseldorf en de Universiteit van Keulen.

Goethe-Institut Amsterdam in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Duitse taal en cultuur

Voor meer informatie klik hier


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger