Boekpresentatie en gesprek | Wilhelm II in Nederland.
Jacco Pekelder en Thomas van der Dunk

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 24 januari 2017 om 19:00 uur
Locatie: Duitse Internationale School, van Bleiswijkstraat 125, Den Haag
Informatie: Meer informatie en aanmelden via http://www.genootschapnld.nl/ of info@genooschapnld.nl of tel. 020 779 2016
Toegang: Gratis
Boekpresentatie en gesprek | Wilhelm II in Nederland.
© Genootschap Duitsland Nederland

In de nacht van 9 op 10 november 1918 vlucht de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland. Hij verblijft eerst in Kasteel Amerongen en later in Huis Doorn. Op 24 januari vertelt historicus Jacco Pekelder over deze periode van ballingschap en leunt daarbij op het dagboek van Sigurd von Ilsemann.

Op 10 november 1918 vlucht de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland. De nederlaag in de Eerste Wereldoorlog en de Duitse revolutie maken dat hij niet terug kan naar zijn vaderland. In 1920 biedt de Nederlandse regering hem politiek asiel waarmee ze de Ententemogenheden belemmeren, die hem willen berechten. Wilhelm II sterft uiteindelijk in 1941 in ballingschap, zonder nog voet op Duitse bodem te hebben gezet. 

De Utrechtse historicus Jacco Pekelder vertelt deze avond over deze periode van ballingschap en de uitwerking in het samenleven van Nederland en Duitsland in Europa in het Interbellum. Pekelder maakt daarbij gebruik van de dagboekaantekeningen van de vleugeladjudant van de keizer, Sigurd von Ilsemann. Hij begeleidde Wilhelm II tijdens zijn Exil. Deze aantekeningen geven een goede reflectie van de Nederlands-Duitse betrekkingen en benaderen zowel ede internationale als ook de regionale dimensies ervan. Met oog op de actuele expositie “Duitse prinsen van Oranje. Een huwelijksreis door Huis Doorn” (tot en met 5 maart 2017) behandelt Pekelder deze avond ook de dynastieke banden tussen de Oranjes en de Hohenzollern. Eind 2015 heeft Pekelder, samen met Wendy Landewé, conservator van museum Huis Doorn, deze aantekeningen opnieuw in het Nederlands uitgegeven. 

Jacco Pekelder is associate professor voor de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht en Honorarprofessor für die Neueste Geschichte Westeuropas aan de Universität des Saarlandes. Het boek, Wilhelm II in Nederland 1918-1941.  Dagboekfragmenten bezorgd door Jacco Pekelder en Wendy Landewé, Soesterberg 2015, is verschenen bij uitgeverij Aspekt.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en publicist. Hij studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie. Hij schrijft in tal van wetenschappelijke tijdschriften over thema's uit de Nederlandse, Duitse en Europese architectuur- en cultuurgeschiedenis van de zestiende tot de negentiende eeuw. Ook schrijft hij stukken in kranten, weekbladen en vaktijdschriften over actuele onderwerpen uit de nationale en internationale politiek.

Genootschap Nederland-Duitsland in samnwerking met de Duitse Internationale School Den Haag.

Voor meer informatie klik hier


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger