De Staat van Duitsland - Die Wahl (UITVERKOCHT)
Themamiddag over de Duitse verkiezingen
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam |
|
---|---|
Datum: | vrijdag 19 mei 2017 om 13:00 uur |
Locatie: | The Royal Ballroom, Herengracht 182, Amsterdam |
Toegang: | € 10,00 (€ 7,50 met studentenkorting). U kunt zich nu aanmelden en met iDEAL betalen (zie link onderin). Uw factuur is de bevestiging van aanmelding. |
In Duitsland staan de Bondsdagverkiezingen voor de deur. Nederlandse en Duitse experts geven tijdens onze bijeenkomst 'De Staat van Duitsland - Die Wahl' op 19 mei 2017 in Amsterdam hun visie op de Duitse verkiezingen .
Bekijk op 19 mei vanaf 13:45 uur de livestream van de keynote-speech van Karl-Rudolf Korte op onze Facebookpagina.
Op 24 september gaan de Duitsers naar de stembus voor een nieuw parlement. Krijgen ze ook een nieuwe kanselier, of blijft Angela Merkel nog vier jaar? Welke koers kiest de SPD met lijsttrekker Martin Schulz aan het roer? Wat kunnen we verwachten van de AfD? Hoe denkt de Duitse kiezer over Europa? En wat betekenen deze verkiezingen voor de EU?
De prominente Duitse politicoloog Karl-Rudolf Korte duidt in de Duitstalige keynote-speech de politieke stemming in Duitsland. Professor Korte is directeur van de NRW School of Governance aan de universiteit van Duisburg-Essen en vaste gast bij de Duitse publieke omroep om verkiezingsuitslagen te duiden.
Historicus en politiek filosoof Luuk van Middelaar gaat in op het verloop van de verkiezingen binnen Europa, met in het bijzonder Frankrijk, Nederland en Duitsland. Van Middelaar is hoogleraar Europees recht in Leiden en auteur van De passage naar Europa. Tussen 2010 en 2014 was hij naaste medewerker van Herman van Rompuy, toenmalig voorzitter van de Europese Raad.
Politiek- en cultuurhistoricus en publicist René Cuperus en Volkskrant-correspondente Sterre Lindhout gaan in gesprek over de verschuiving van het partijenlandschap. Cuperus is gastonderzoeker bij het DIA en wetenschappelijk medewerker bij de Wiardi Beckmann Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Sterre Lindhout studeerde geschiedenis en journalistiek en is correspondent in Berlijn voor de Volkskrant.
Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker bij het DIA, geeft zijn visie op de positie van de CDU en van Angela Merkel. Jürgens houdt zich bezig met de moderne geschiedenis van Duitsland in Europees perspectief. In 2014 publiceerde hij Na de val, Nederland na 1989.
Communicatiewetenschapper Kay Hinz vertelt hoe Duitse politici de sociale media voor hun campagne gebruiken en in hoeverre dit verschilt van andere Europese landen. Hinz is adviseur bij communicatiebureau Neues Handeln in Berlijn en momenteel betrokken bij een onderzoek naar de Duitse stemwijzer, Wahl-o-Mat in Noordrijn-Westfalen. Hij promoveerde op onderzoek naar het gebruik van sociale media in de verkiezingscampagnes van de vorige Bondsdagverkiezingen en zal ook komende verkiezingen onderzoeken hoe Facebook en Twitter worden benut. Deze themasessie is Duitstalig.
Moderatie: Duitslandweb-redacteuren Wiebke Pittlik en Marja Verburg
Het programma begint om 13.30 uur met de presentatie van de DIA-bundel ‘De vleugels van de adelaar – Duitse kwesties in Europees perspectief’. Aansluitend kunt u luisteren naar de keynote-speech (Duits), gevolgd door 4 verschillende themasessies. Vanaf 17.45 uur bent u van harte uitgenodigd voor de borrel.
Voor journalisten, studenten, professionals, wetenschappers en iedereen die met Duitsland te maken heeft.
Download het programma Staat van Duitsland (pdf)