Dans | Ligia Lewis: minor matter

Activiteit van externe partij

Datum: zondag 9 juli 2017 om 16:00 uur tot 17:00 uur
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein 10, Amsterdam
Informatie: Meer informatie via Julidans: +31 20 6242311 / info@julidans.nl
Toegang: Kaartjes: € 18,- (regulier), € 10,50 (studenten), € 3,- (museumkaart)
Dans | Ligia Lewis: minor matter
© Dorothea Tuch

De Berlijnse choreografe en danseres Ligia Lewis houdt met minor matter een pleidooi om de wereld eens te gaan bekijken door de ogen van een universele minderheid. Naast vurigheid en woede dragen haar dansers liefde, hoop en vreugde uit. Op  9 juli is deze voorstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam te aanschouwen.

Ligia Lewis creërt op de dansvloer in het klein, op fysiek, esthetisch niveau, wat in het groot zo hard nodig is: drie zwarte dansers markeren de ruimte met hun sporen en tonen zich van hun veelzijdigste kant. Hun lichamen spreken van woede, wanhoop, maar ook liefde, hoop en vreugde.

"Als ik vanuit een westers perspectief naar de dansgeschiedenis kijk, dan hebben wij niets om op terug te kijken, omdat we uit de geschiedenis zijn geschreven. Hoe maak ik iets vanuit het niets?" Ligia Lewis

Met behulp van muziek die van het verleden (klassiek, barok) naar het heden (avant-garde, eigentijds) beweegt, herschrijven de drie dansers de geschiedenis.

Het werk van Ligia Lewis, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, is elegant en zit subtiel in elkaar. Metaforen en sociale tekens die aan het lichaam kleven worden met behulp van dans uitgevraagd. minor matter is het tweede deel van haar trilogie Blue, Red, White, waarin ze bekijkt hoe ze onze associaties met kleuren via dans kan veranderen.

In het eerste deel Sorrow Swag ontdeed ze de kleur blauw van de droefheid die daar in het Engels mee wordt geassocieerd ('feeling blue'). De solo won een prijs voor aanstormende dansmakers op het ImPulsTanz Festival in Wenen.

Dit tweede deel van minor matter gaat over de kleur rood, zowel geassocieerd met woede als met passie en liefde. De titel ontleende ze aan de activistische beweging Black Lives Matter. Het is Lewis niet om een politiek-activistisch statement te doen; als kunstenaar boeit haar vooral de vraag hoe je op een menselijk, esthetisch, lichamelijk niveau over het ongezegde praat.

Julidans in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Goethe-Institut.

Informatie en tickets.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger