Graduiertenkolleg | Kommunismus als Weltgeschichte
Historiografische und aktuelle Perspektiven

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 15 september 2017 om 09:00 uur tot 13:30 uur
Locatie: VOC-zaal, Universiteit van Amsterdam, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam
Informatie: Vragen en aanmelding: dr. Christina Morina: c.morina@uva.nl of 020-525 5396
Toegang: Gratis

In oktober 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond. In het kader van deze historische gebeurtenis blikt het Graduiertenkolleg op vrijdag 15 september terug op de geschiedenis van het Duitse en Russische communisme. 

Het communisme kon in 1917 al op een lange geschiedenis bogen, echter vormde het voor het eerst met de coup van de bolsjewisten onder leiding van Lenin een ideologische staatsmacht die over het gehele land kon worden uitgedragen. Deze staatsideologie werkt op paradoxale wijze door tot in het huidige Noord-Korea, Cuba en China. Ondanks grote verschillen tussen deze systemen, oriënteren ze zich allen op dezelfde spiritus rector die zich waarschijnlijk in zijn graf zou omdraaien als hij er weet van had gehad. 

Sinds de kredietcrisis beleeft het gedachtegoed van Karl Marx een zekere revival. De interesse in het 150 jaar geleden verschenen boek Das Kapital en in de ideeën achter de vele verschillende varianten van het marxisme is recent sterk toegenomen. Historici, politicologen en filosofen nemen afstand van de Koude Oorlogretoriek en proberen met innovatieve methoden nieuwe inzichten te genereren over de oorsprong en nalatenschap van het marxisme.

Op 15 september geven een aantal specialisten hun visie op de geschiedenis van het Duitse en Russische communisme. Keynote-spreker Gerd Koenen zal voor ons de universele vragen, betekenis en mondiale reikwijdte ontsluieren.

 

Gasten zijn onder andere: 

Gerd Koenen (Frankfurt/Main): Kommunismus als Weltgeschichte – Stand und Perspektiven der Forschung im Kontext jüngerer gesellschaftspolitischer Debatten

Gaard Kets (Nijmegen): Roots of Council Communism - Conceptual struggles in workers’ councils during the German Revolution

Comments: Willem Melching (UvA)

Eric van Ree (UvA): A Dream Come True: Eyewitnesses of the October Revolution

Moritz Föllmer (UvA): Auf der Suche nach dem revolutionären Subjekt: Deutschland 1918/19

Comments: Gerd Koenen (Frankfurt/Main)

 

Meer informatie over het programma (in het Duits) en over het Graduiertenkolleg.

Het Graduiertenkolleg aan het Duitsland Instituut Amsterdam is een wetenschappelijk programma gericht op jonge onderzoekers. Promovendi, studenten en algemeen publiek zijn van harte welkom.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger