Lezing: Bofinger over Duitsland en de eurocrisis
Aansluitend debat met Lex Hoogduin, voorm. directeur De Nederlandsche Bank

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 19 juli 2012 om 18:00 uur
Locatie: Café-restaurant Dauphine 
Informatie: Aansluitend borrel
Toegang: Gratis, aanmelden verplicht: aanmeldingen-dia@uva.nl
Lezing: Bofinger over Duitsland en de eurocrisis
© DIA

De toon van de berichten over de financiële en economische crisis in Europa wordt steeds dreigender. Begin juni zei Christine Lagarde dat Europa minder dan drie maanden heeft om orde op zaken te stellen. In commentaren werden deze woorden al als te optimistisch ingeschat. Steunmaatregelen om bijvoorbeeld de Spaanse banken te stabiliseren leiden nog slechts kortstondig tot enig optimisme – vaak niet meer dan enkele uren.

Duitsland wordt van alle kanten onder druk gezet om af te stappen van het strenge bezuinigingsbeleid en in te stemmen met meer ruimhartigheid in het ondersteunen van landen met financiële noden, bijvoorbeeld met behulp van Eurobonds. Angela Merkel ziet deze vergemeenschappelijking van de schulden echter eerder aan het einde van het pad van politieke integratie en Europese begrotingsdiscipline dan als eerste stap. Nu na Griekenland, Ierland en Portugal ook Spanje, en wellicht binnenkort ook Italië, in de problemen raakt, begint de tijd echt te dringen. Is de Euro in de huidige vorm nog te redden of valt de Eurozone onvermijdelijk uiteen? En waaruit zou een redding moeten bestaan? Is er een oplossing die zowel financieel-economisch zinvol is en tegelijkertijd ook politiek haalbaar?

Op deze vragen zal Peter Bofinger ingaan. Hij is sinds 2009 één van de vijf ‘wijzen’ die de Duitse Bondsregering over economische vraagstukken adviseert. Anders dan bijvoorbeeld Hans-Werner Sinn van het Ifo Institut für Wirtschaftsforschung ziet hij de Eurobonds als een kans voor de landen die binnen Europa in de problemen zijn geraakt, om van de financiële markten onafhankelijk te worden.

Aansluitend aan de lezing zal Lex Hoogduin, hoogleraar aan de UvA en voormalig directeur van De Nederlandsche Bank reageren en met Bofinger in discussie gaan.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger