Literair gesprek: Eugen Ruge en Anthonya Visser
Over het boek 'In Zeiten des abnehmendes Licht'

Activiteit van externe partij

Datum: woensdag 5 september 2012 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal Duits
Toegang: 5 euro, met korting 3 euro
Literair gesprek: Eugen Ruge en Anthonya Visser
© Goethe Institut / Tobias Bohm

In zijn autobiografisch familie-epos 'In Zeiten des abnehmenden Lichts' (In tijden van afnemend licht, vertaald door José Rijnaarts) vertelt Ruge het verhaal van Wilhelm Powileit, een overtuigd communist, net als zijn vrouw Charlotte. Terwijl zij in 1952 na jaren van ballingschap in Mexico terugkeren naar de DDR, probeert hun zoon Kurt na de oorlog zijn leven weer op te pakken en de herinneringen aan de verschrikkingen van de Russische goelag achter zich te laten. Hij en zijn vrouw Irina proberen met hun zoon Alexander een bestaan op te bouwen in de DDR. Zonder uitzicht op een zinvolle toekomst ontvlucht Alexander de jaren vlak voor de val van de Muur de DDR. Hij smaakt de geneugten van het Westen en probeert zijn ouders de laten zien dat het na Die Wende beter is, maar eigenlijk vindt ook hij nergens geestelijke vrijheid.

"In tijden van afnemend licht van auteur Eugen Ruge is een feest voor de lezer, ook al door de sublieme dialogen en de vele alledaags-waanzinnige scènes uit het leven, niet alleen in der DDR. Hopelijk heeft deze late debutant met dit boek niet alles verteld. We horen graag meer van hem." (NRC Handelsblad)

Eugen Ruge (1954) is schrijver, vertaler, regisseur en docent. In tijden van afnemend licht is zijn romandebuut. Hij won hiermee de Alfred-Döblin-Preis 2009, de Aspekte-Literaturpreis 2011 en de Deutscher Buchpreis 2011.

Anthonya Visser is hoogleraar Duitse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden. Visser heeft talrijke essays en boeken op haar naam staan over Duitse taal een cultuur, hedendaagse Duitstalige literatuur en moderne text- en cultuurtheorie. Haar nieuwe boek 'Körper und Intertextualität. Strategien des kulturellen Gedächtnisses in der Gegenwartsliteratur' verscheen begin april 2012.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger