Graduiertenkolleg: Transcultural Memory

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 17 november 2017 om 09:30 uur
Locatie: VOC-zaal, Bushuis, UvA, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam
Informatie: Voertaal Duits en Engels
Toegang: vrij. Wel graag aanmelden via c.morina@uva.nl
Graduiertenkolleg: Transcultural Memory
© Jason deCaires Taylor, Museo Atlantico, Lanzarote, Spain

Het DIA-Graduiertenkolleg richt zich deze keer op de wijze waarop (herinnerings)culturen in beweging zijn. Met gastspreker Astrid Erll.

We leven in een wereld waarin mensen steeds meer met elkaar in verbinding staan. Miljoenen mensen zijn vanwege oorlog of armoede op de been, of ze zijn op zoek naar betere kansen of willen hun horizont verbreden. Ook (herinne-rings)culturen zijn in beweging. De wijze waarop personen en groepen hun verleden in beeld brengen, was altijd gekoppeld aan specifieke socioculturele omstandigheden en politieke context. Dit veranderde met de opkomst van de wereldwijde digitale revolutie en de ongekende mobiliteit van mensen waardoor beelden, verhalen en informatie op verscheidene manieren overgebracht en toegeëigend worden. Ze “reizen”, zoals onze gastspreker Astrid Erll het ook wel omschrijft.

Erll is een vooraanstaande wetenschapper aan de Universiteit van Frankfurt en één van de pioniers op het gebied van de Memory Studies. In haar inleiding schetst zij het internationale en multidisciplinaire landschap waarin het academische onderzoek op het gebied van de Memory Studies wordt uitgevoerd. Zij gaat daarnaast nader in op enkele aspecten van haar recente onderzoek over herinnering en migratie.

De projecten die de masterstudenten en promovendi tijdens dit Graduiertenkolleg presenteren, gaan over de transnationale dimensies van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, de Joegoslavië-oorlog in de jaren ’90 en de Zuid-Afrikaanse apartheid. Zij belichten verschillende middelen en manieren, variërend van literatuur en pers tot herinneringstoerisme en web logs van activisten.

Programma DIA GK 'Transcultural Memory'


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger