Debat | Het Europese migrantenkind ontheemd
Fatma Aydemir

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 13 februari 2018 om 20:00 uur
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Informatie: Meer informatie via www.debalie.nl
Toegang: €12,50 | met korting of De Balie Cultuurpas: €10,00
Debat | Het Europese migrantenkind ontheemd
© De Balie

In hoeverre voelen nieuwe generaties migrantenkinderen zich thuis in de westerse maatschappij? De Duitse Fatma Aydemir behandelt dit thema in haar debuutroman. Op 13 april spreekt zij samen met andere gasten in de Balie over haar boek en multiculturalisme in de westerse maatschappij.

Aydemir is zelf kleinkind van Turkse immigranten. Ze maakte in 2017 indruk met haar controversiële debuutroman Ellebogen. De hoofdpersoon, een Duitse in Berlijn met Turkse voorouders, is zo gefrustreerd door de discriminatie die ze dagelijks meemaakt, dat ze in een dronken bui een student voor de metro duwt. Vervolgens vlucht ze naar Turkije. De roman werd bekroond met de Klaus-Michael-Kühne-Prijs."Ellebogen is een stomp in de maag. Of beter gezegd, twee. Eén voor de misogyne Turkse gemeenschap. En één voor de huichelarij van onze o zo liberale samenleving," schreef de Süddeutsche Zeitung.

In hoeverre voelen nakomelingen van immigranten zich thuis in de maatschappij waarin zij geboren zijn? Op 13 februari gaat Fatma Aydemir in gesprek over haar roman en de problemen van de huidige samenleving, samen met Paul Scheffer en Murat Isik.

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam. Hiervoor was hij buitengewoon hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde o.a. al Het multiculturele dramaHet land van aankomst (2007) en De vrijheid van de grens (2016).

Murat Isik (Izmir,1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond waarvoor hij de Bronzen Uil Publieksprijs ontving. In mei 2017 verscheen zijn tweede roman: Wees onzichtbaar, die werd verkozen tot NRC Boek van het Jaar 2017.

Nederlands Letterenfonds i.s.m. De Balie en het Goethe-Institut Niederlande.

 

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger