Gesprek | Karl Marx. Greatness and Illusion
Krise und Kritik: 200 Jahre nach Karl Marx

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 8 mei 2018 om 20:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Engels
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis
Gesprek | Karl Marx. Greatness and Illusion
© S. Fischer Verlag

Gareth Stedman Jones, één van de bekendste biografen van Karl Marx, praat op 8 mei met de Nederlandse historicus Marcel van der Linden over zijn boek en de persoon, het leven en de ideeën van Marx. In het kader van de reeks Krise und Kritik: 200 Jahre nach Karl Marx.

Karl Marx was geen marxist – anderen maakten een marxist van hem. Door het leven en werk van Marx consequent vanuit zijn 19de-eeuwse context te beschrijven, slaagt Gareth Stedman Jones erin een fascinerende nieuwe interpretatie van deze baanbrekende denker te geven. Eindelijk begrijpen we de ontwikkeling van Marx vanuit zijn tijd en komen we te weten hoe hij de theorieën van Kant, Hegel, Feuerbach, Ricardo en anderen tot nieuwe ideeën smeedde. In een tijd van ingrijpende industriële en politieke veranderingen komt Marx naar voren als tijdgenoot die antwoorden probeert te vinden op de nieuwe uitdagingen. Antwoorden waarvan hij niet kon vermoeden hoezeer ze de wereld zouden veranderen. 

Gareth Stedman Jones (1942) studeerde geschiedenis in Oxford en doceerde aan het Kings College aldaar bijna 20 jaar lang politieke wetenschappen. Van 1964 tot 1981 was hij mederedacteur van het tijdschrift New Left Review. Tegenwoordig is hij hoogleraar ideeëngeschiedenis aan de Queen Mary University of London en directeur van het Centre for History and Economics aan de Universiteit van Cambridge.

Marcel van der Linden (1952) is senior fellow bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) waar hij van 2001 tot 2014 onderzoeksdirecteur was. Hij is medeoprichter van de Association of Indian Labour Historians (1996), het European Labour History Network (2013) en het Global Labour History Network (2015) en voorzitter van de International Social History Association (2005-10, 2010-15, 2015-20). Van der Linden ontving in 2009  de René Kuczynski Prize en in 2014 de Bochumer Historikerpreis. Zijn vele boeken en artikelen zijn in 16 talen vertaald.

Een samenwerking van het Goethe-Institut Niederlande, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, het Genootschap Nederland-Duitsland en het Duitsland Instituut Amsterdam.

Uit de reeks Krise und Kritik: 200 Jahre nach Karl Marx


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger