Dag van de Duitse taal 2018

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: dinsdag 17 april 2018
Locatie: Landelijk
Informatie: Meer informatie via machmit.nl
Dag van de Duitse taal 2018
© Actiegroep Duits/ Noordhoff Uitgevers

Op dinsdag 17 april vieren scholen, verenigingen, instellingen en bedrijven in heel Nederland de Dag van de Duitse taal. Sinds 2012 roept de Actiegroep Duits elk voorjaar deze dag uit om het belang van de Duitse taal voor Nederland te benadrukken. Het motto van dit jaar is "Duits in het beroepsleven".

Scholen organiseren tijdens de Dag van de Duitse taal allerlei eigen acties om het belang van de Duitse taal onder de aandacht te brengen. Van het draaien van Duitse muziek in de aula, het maken van een Duitse nieuwsuitzending, gastlessen over Duits in het beroepsleven tot taaldorpen waar leerlingen in gesprek gaan met Duitsers, alles kan. Op de website van de Actiegroep Duits, machmit.nl, kunnen scholen inspiratie opdoen, hun eigen initiatief aanmelden en een Mach-mit-pakket met leuke gadgets, lesmateriaal en versieringen bestellen.

Op de dag zelf kunnen schoolklassen bovendien meedoen aan een interactieve webquiz. De beste klas van Nederland wordt via Facebook bekend gemaakt en wint een Duits etentje, gesponsord door Noordhoff Uitgevers. De quiz is op 17 april te vinden op machmit.nl/quiz.

Ook buiten de scholen worden op 17 april verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is schrijfster Karin Kalisa te gast op de Duitse Ambassade in Den Haag om haar boek Sungs Laden te presenteren en vindt in Utrecht de Duitslanddag plaats, een bijeenkomst over zakendoen met Duitsland. Via een videoverbinding worden de Duitslanddag en de Dag van de Duitse taal aan elkaar gekoppeld en kunnen scholieren hun vragen stellen aan experts en ondernemers met Duitsland-ervaring. De gesprekken zijn op die dag om 9.30 uur en om 13.30 uur te volgen via livestream op facebook.com/ActiegroepDuits en machmit.nl.

Andere activiteiten op de Dag van de Duitse taal zijn onder andere:

Kleinkust/cabaret: Marc-Uwe Kling en Erik van Muiswinkel: Die Känguru-Chroniken in Boom Chicago, Amsterdam. Samenwerking van het Goethe-Institut Niederlande, Uitgeverij De Harmonie (uitgever van de Nederlandse vertaling De kangoeroekronieken) en het Duitsland Instituut Amsterdam

Boekpresentatie: Cultuuruitwisseling - Duitse cultuur in transnationaal perspectief in Spui25, Amsterdam. Organisatie: Duitsland Instituut Amsterdam

Sprachstammtisch Spezial: Een speciale editie van de tweewekelijkse Sprachstammtisch waar iedereen die graag Duits spreekt welkom is met gratis Duitse snacks. Vanaf 16 uur in het CREA Café, Amsterdam. Initiatief: DAAD-taalassistente van het Duitsland Instituut Amsterdam

 

Over de Actiegroep Duits: Met de Actiegroep Duits bundelen vijf partners hun krachten om het besef van het belang van de Duitse taal voor Nederland te vergroten: de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en Nuffic.

Meer informatie via de website 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger