Gesprek I Karl Marx in de praktijk – linkse politici van vandaag en gisteren
met Wolfgang Schieder en Christina Morina

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 10 oktober 2018 om 19:00 uur
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Voertaal: Duits. Meer informatie via 020 5312900 of info-amsterdam@goethe.de
Toegang: Prijs: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten/met Goethe-Pass: gratis
Gesprek I Karl Marx in de praktijk – linkse politici van vandaag en gisteren
© Verlag wbg Theiss

Karl Marx zag zichzelf niet alleen als revolutionair filosoof, maar ook als politicus. In zijn boek Karl Marx – Politik in eigener Sache belicht de Duitse historicus Wolfgang Schieder deze minder bekende kant van de grote denker. Tevens vertelt Thomas von der Dunk over de huidige linkse politiek en linkse politieke bewegingen. 

Over de praktische engagement van Karl Marx om de politiek daadwerkelijk te veranderen wordt tegenwoordig veel minder gesproken dan over zijn theoretische geschriften. Hoe strijdvaardig was Marx in organisaties als de Bund der Gerechten of de Internationalen Arbeiter-Assoziation? Hoe probeerde hij via deze organisaties een gehoor te vinden en invloed uit te oefenen op de politiek?

Tijdens het eerste uur van deze bijeenkomst spreekt Wolfgang Schieder, auteur van Karl Marx. Politik in eigener Sache, over dit thema. Na de pauze spreken we met Thomas von der Dunk over linkse politiek en linkse politieke bewegingen van vandaag de dag. De crisis van de sociaaldemocratie in Europa komt dan als vanzelf aan bod. Heeft Marx nog handreikingen te bieden? Of moeten we hem loslaten om nieuwe wegen te bewandelen?

Wolfgang Schieder (*1935 in Königsberg) is een Duitse historicus. Van 1991 t/m 2000 doceerde hij  Neuere und Neueste Geschichte aan de Universiteit van Keulen.

Christina Morina (* 1976) studeerde geschiedenis en politicologie aan de universiteit van Leipzig, Ohio en Maryland en promoveerde in 2007 op een proefschrift over de Russische veldtocht in de Duits-Duitse herdenkingscultuur. Ze doceerde Neuere und Neueste Geschichte aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena en is sinds 2015 DAAD Visiting Assistant Professor aan het Duitsland Instituut Amsterdam.

Thomas von der Dunk (*1961) is een Nederlandse cultuurhistoricus en publicist. Sinds 2011 is hij internetcolumnist van de Volkskrant en columnist bij de Gelderlander en Zaman Vandaag.

In samenwerking met het Goethe-Institut Niederlande. Uit de reeks Krise und Kritik: 200 Jahre nach Karl Marx.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger