Graduiertenkolleg: Nieuwe onderzoeken over Europa
De geschiedenis van de Europese Unie vanuit nieuwe perspectieven

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 25 maart 2011 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam
Informatie: Het Graduiertenkolleg begint om 13.00 uur. Aanmelden en teksten ter voorbereiding via Nicole Colin (n.colin@uva.nl, 020-5255396) of Krijn Thijs (k.thijs@uva.nl, 020-5255394)
Toegang: gratis
Graduiertenkolleg: Nieuwe onderzoeken over Europa
© DIA

In de transnationale Europese samenlevingen hebben netwerken, informele politieke coördinatie en grensoverschrijdende vormen van regeren een centrale plaats. Ook al is het diplomatieke spel dat heeft geleid tot de huidige EU nog steeds zeer relevant, voor het historisch onderzoek is de wisselwerking tussen de EU en de lidstaten minstens zo belangrijk. Bovendien kijken historici niet meer alleen naar de politieke, maar ook naar de sociale, economische en culturele aspecten van het Europese integratieproces.

Wat heeft Europese landen ertoe gebracht om op essentiële punten souvereiniteit over te dragen aan de EG / EU? Welke consequenties heeft het integratieproces voor de nationale politiek en sociale verhoudingen? Welke invloed heeft het Europese integratieproces op de relaties tussen de lidstaten en de wereld buiten de EU? Deze bijeenkomst staat in het teken van idealen die nooit uitkwamen, van misverstanden, maar ook van successen die wel zijn gerealiseerd. Een nieuwe onderzoeksagenda voor Europa dus!

Sprekers:

Wolfram Kaiser (University of Portsmouth) Vom Staat zur Gesellschaft: Neue Forschungsansätze zur Geschichte der europäischen Integration 

Hanco Jürgens (DIA) Einleitung und Projektskizze: Die Europäisierung des Rheinlandes. Die Niederlande und Deutschland in transnationaler Perspektive

Robin de Bruin (UvA) The "Elastic" European Ideal. "Europe" as a cause for change in Dutch domestic politics, 1948‐1963

Katharina Garvert-Huijnen (DIA) Wahrnehmungen, Wechselwirkungen und politische Transfers: Deutschland und die Niederlande in Europa (1945‐1973)

Programma (pdf)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger